Începând cu 1 mai 2024 nu putem garanta depunerea la timp a declarației unice 2023/2024 pentru PFA-urile care își portează activitatea la SOLO. În acest caz, generăm declarația unică, iar soloprenorii trebuie să o încarce singuri în SPV.

Te ajutăm să îți găsești codul tău CAEN

Află mai multe

Pot să modific codurile CAEN ale unui PFA deja înființat?

Da. Chiar și după înființare, modificarea codului CAEN se poate face prin depunerea unui dosar la Registrul Comerțului. Oricând adaugi un cod CAEN nou, este nevoie de un document care să justifice experiența în domeniu.

Influențează codul CAEN taxele pe care le plătesc?

În funcție de activitatea pe care o desfășori, poți să te încadrezi la sistem de impozitare pe baza de normă de venit sau în sistem real. Află mai multe despre diferențele dintre ele în articolul nostru de aici. Dacă vrei să descoperi lista de coduri CAEN la normă de venit, o poți consulta aici.

Influențază codul CAEN actele de care am nevoie la înfiițarea PFA-ului?

Pentru a putea activa într-un domeniu prin PFA, de multe ori este nevoie să demonstrezi expertiza ta în acel domeniu. Acest lucru se poate face prin diplome sau prin document de la un fost angajator care să ateste experiența. Spre exemplu, codul CAEN de curierat se poate autoriza cu diploma de bacalaureat, nefiind o activitate ce necesită experiență prealabilă, însă un consultant în inginerie își poate înființa PFA doar cu diplomă de inginer.

Ce se întâmplă dacă aleg un cod CAEN greșit?

Poți desfășura doar activitățile pentru care ai cod CAEN autorizat. Dacă, totuși, ai greșit codul CAEN, acesta poate fi modificat la Registrul Comerțului, ceea ce te va întârzia câteva zile în prestarea de activități.

Am ajuns la final,
credem că te-ar putea ajuta

Calculează-ți taxele

Descoperă ce taxe trebuie să plătești, cu ce bani rămâi și alte diferențe între PFA și SRL.

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

Descoperă ce taxe trebuie să plătești, cu ce bani rămâi și alte diferențe între PFA și SRL.

Înființare PFA

Sistemul de impozitare

Descoperă ce taxe trebuie să plătești, cu ce bani rămâi și alte diferențe între PFA și SRL.