În perioada 16-25 iulie, Registrul Comerțului este în mentenanță, iar înființarea PFA-urilor poate suferi întârzieri. Completează dosarul online și noi îl depunem imediat ce sistemele lor redevin funcționale.

Înființarea și contabilitatea PFI-ului tău sunt super simple cu SOLO

Dacă ești medic, SOLO te susține cu înființarea PFI-ului, facturare (inclusiv e-Factura), contabilitate și depunerea declarațiilor cu doar 89 lei/lună.
Vreau SOLO
SOLO

Ce trebuie să știi despre înființarea și administrarea unui PFI

Ce presupune portarea PFI-ului meu la SOLO și ce beneficii am?
Portarea PFI-ului tău la SOLO este simplă și conține următorii pași:
 • Crearea unui cont SOLO și validarea identității tale
 • Încărcarea documentelor PFI-ului tău
Beneficiile portării:
 • Procesăm documentele tale contabile din ultimul an, astfel încât să fii la zi cu contabilitatea
 • Nu trebuie să-ți bați capul cu e-Factura - cu acordul tău, conectăm contul SOLO la e-Factura, iar toate facturile tale vor ajunge în sistem fără efort suplimentar din partea ta și fără să fie nevoie să achiziționezi o semnătură digitală
 • Depunem Declarația Unică și orice altă declarație necesară
 • Îți răspundem la toate întrebările și ai acces la consultanță gratuită
Este SOLO integrat cu sistemul e-Factura?
Desigur. În baza unei facturi emise în mod obișnuit dintr-un cont SOLO, noi conectăm, cu acordul tău, contul tău SOLO la sistemul e-Factura. Totul se întâmplă fără niciun efort din partea ta.
Cum îmi pot desfășura activitatea ca medic?
Un medic poate să își desfășoare legal activitatea în 3 forme: Persoană Fizică Independentă (PFI), Persoană Fizică Autorizată (PFA), SRL sau CMI (Cabinet Medical Individual). Alegerea formei de organizare e influențată de ușurința înființării, provocările contabile și de posibilitatea de a presta mai multe tipuri de activități.

Înființarea și contabilitatea unui SRL vin cu costuri mai mari, o complexitate sporită și obligativitatea angajării unui contabil. Acest lucru nu este necesar pentru PFA sau PFI.

PFI-ul este forma mai simplă de a presta independent servicii medicale, însă vine cu un impediment. Activitatea este limitată la cea medicală și un profesionist nu poate avea și alte surse de venit (precum participarea la evenimente ca speaker sau susținerea de cursuri). De aceea, pe lângă PFI, medicii aleg să deschidă și un PFA prin care pot încasa aceste venituri suplimentare.
De ce am nevoie de un PFI ca medic?
O persoană fizică independentă (PFI) este una dintre formele de organizare pentru profesiile liberale. Atât cei care vor să profeseze pe cont propriu ca medici, stomatologi, psihoterapeuți, precum și avocații, arhitecții sau asistenții sociali pot să opteze pentru această formă juridică.
Cum se înființează un PFI?
Înregistrarea ca PFI se face la ANAF, unde primești un CIF (Certificat de Înregistrare Fiscală) în baza căruia poți începe activitatea. Înaintea deschiderii PFI-ului, asigură-te că ai documentele ce îți dau dreptul de practică. Am detaliat pe blog ce documente sunt necesare și care sunt pașii pentru înființarea unui PFI.
Ce taxe plătește un medic cu PFI?
Taxele pe care un PFI le datorează sunt aceleași cu cele ale unui PFA.

Pentru veniturile înregistrate în 2024, taxele vor fi:
 • Impozit pe venit: 10% din venitul net (calculat ca încasări minus cheltuieli deductibile)
 • Contribuția la sănătate (CASS) - 10% din venitul net cu cu două excepții:
  • Dacă venitul net este mai mic de 6 salarii minime brute, contribuția este de 1.980 de lei, cu excepția cazurilor în care ești student, persoană cu handicap sau ai un contract de muncă în paralel. În aceste situații în vei plăti 10% din venitul net chiar și sub acest plafon.
  • Dacă venitul net este mai mare de 60 de salarii minime brute, atunci contribuția este plafonată la 19.800 de lei pe an.
 • Contribuția la pensie (CAS) - 25% din plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute:
  • Dacă venitul net este mai mic de 12 salarii minime brute (39.600 de lei), atunci nu ești obligat să plătești o contribuție la pensie.
  • Dacă venitul net este între 12 și 24 de salarii minime brute, atunci contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (825 de lei pe lună)
  • Dacă venitul net este mai mare de 24 de salarii minime brute, atunci contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 de salarii minime brute (1.650 de lei pe lună).
Și mai simplu, poți să folosești calculatorul nostru de venituri și taxe pentru a estima taxele tale.
Cu ce te ajută SOLO?
SOLO se adresează medicilor care vor o soluție simplă care să le ia de pe cap hârțogăraia și administrarea PFI-ului lor, fie că sunt la început de drum, fie că sunt deja experimentați. Costul abonamentului SOLO este de 89 lei pe lună.

În cadrul abonamentului, SOLO oferă:
 • Înființarea gratuită a PFI-ului - Înființarea este inclusă în abonamentul SOLO. Te ajutăm să alegi codul CAEN potrivit, îți pregătim toate documentele pentru dosar, iar tu îl depui online, prin SPV, fără niciun drum.
 • Facturare - Din contul SOLO poți emite factura (în lei, EUR, USD, GBP) și o poți trimite direct clientului tău.
 • e-Factura - Suntem e-Factura ready, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îți bați capul cu încărcarea facturilor tale în sistem sau cu achiziția unei semnături electronice.
 • Contabilitate completă - Cu SOLO încarci o poză cu bonul sau factura pe care vrei să o înregistrezi și noi o procesăm și o înregistrăm în contabilitate. Completăm de asemenea toate registrele contabile și, în cazul unul control, suntem alături de tine.
 • Depunerea tuturor declarațiilor - Depunem corect toate declarațiile PFI-ului, fie că e vorba despre Declarația Unică, declarațiile pentru TVA Intracomunitar sau oricare altele.

Ce spun clienții noștri

Arina Lazăr
Cea mai bună soluție de care puteam să dau. Consultanții sunt extrem de prompți, timpul de răspuns este foarte bun și rezoluția problemelor pe care le adresez este foarte la obiect. Sunt extrem de mulțumită!
Cătălina Ghiță
Tocmai închei o colaborare excelentă cu echipa SOLO. Mi-au gestionat PFA-ul timp de un an până m-am mutat din țară și sunt absolut minunați. Profesioniști atât pe partea de contabilitate, cât și pe customer service, nu am avut niciodată un dubiu sau vreo neclaritate despre pașii pe care trebuie să îi urmez și cum trebuie procedat. Mulțumesc dragă echipă SOLO!
Alina Ghițulescu
Interacțiune foarte plăcută cu SOLO - contabilul digital! Răspunsuri prompte la orice întrebare/nelămurire și o platformă foarte friendly pentru utilizator. După numeroase dezamăgiri în colaborarea cu un contabil, în sfârșit am găsit ajutor pentru gestionarea PFI-ului. Recomand cu încredere :)
Cristian
Recomand !!! O experiență atât de plăcută încât îți tot vine să deschizi și alte PFA-uri :) Simplu, eficient și mega util, adio contact direct cu administrația și birocrația și welcome digitalizare și normalitate, în plus ai alături de tine niște oameni faini. Mulțumesc SOLO
Utilaje Mureș
În momentul de față cred că sunt cel mai nou client. Nu am ajuns să folosesc aplicația deoarece abia mi-au terminat actele. Vreau să vă spun că pe tot parcursul înregistrării în aplicație, pașii care trebuiau urmați, precum și finalizarea actelor a decurs extraordinar de bine. Am fost contactat telefonic și anunțat în prealabil prin email despre totul. Nu am crezut vreodată că ajung să îmi încep activitatea legal atât de simplu. Deocamdată totul este ok și sper să nu fiu dezamăgit pe parcurs. Vă recomand cu căldură și sinceritate această companie.
Mircea Isăilă
Folosesc SOLO de un an de zile și sunt super mulțumit! N-am avut nicio problemă cu ei și mi-au răspuns repede și concis la întrebări. Recomand tuturor celor care nu vor să se complice cu contabilitatea și cu legile mereu în schimbare.
Iulia Ghiță
SOLO îmi ține contabilitatea din 2021 și face o treabă excelentă. Nu mai am nicio grijă, se ocupă ei de tot.
Păun Victor
Super echipă! Mi-am deschis PFA-ul fără griji și fără niciun drum în două zile.
Andrei C.
Foarte mulțumit de alegerea făcută. Am fost scutit de multe drumuri și telefoane. Indicațiile lor sunt clare și s-au oferit chiar să mă ajute cu câteva proceduri legate de PFA-ul meu. Un contabil digital de încredere!
Denis Andreea Sulea
Sunt foarte mulțumită de serviciile oferite SOLO. Recomand cu încredere.

Încă nu te-am convins?

Iată unde poți găsi mai multe informații care te pot ajuta să decizi dacă SOLO este platforma de care ai nevoie: