Informațiile esențiale pentru PFA-uri | SOLO Blog

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023
Atunci când completezi și depui Declarația Unică este important să ai toate informațiile necesare și să completezi corect toate secțiunile. În acest articol ți-am pregătit cele mai importante noutăți pe care trebuie să le știi înainte de a completa Declarația Unică în 2023.

28 apr. 2023 | 3 min

Susține gratuit un ONG când completezi Declarația Unică
Dacă îți dorești să susții asociațiile nonprofit, o poți face complet gratuit. Completează Declarația Unică sau Formularul 230 și redirecționează 3,5% din impozitul pe care îl plătești anual către stat.

04 apr. 2023 | 6 min

Ce este declarația unică?
Declarația unică este formularul prin care persoanele care au venituri, altele decât cele din salarii, își declară câștigurile și își stabilesc impozitul și contribuțiile sociale datorate (pensie și sanatate).

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului
Diploma de studii sau cea de certificare profesională sunt printre documentele necesare la înființarea unui PFA. Dacă nu știi cu ce diplomă îți poți înființa PFA, găsești toate informațiile necesare în acest articol.

09 ian. 2023 | 4 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (I)
Poate ți s-a întâmplat să îți ceară clientul tău din UE codul de TVA sau să achiziționezi pentru PFA-ul tău diverse produse/servicii online din străinătate și să nu știi ce să completezi la rubrica VAT number. Află ce este codul de TVA intracomunitar, cum se obține și cum putem simplifica această procedură pentru tine.

09 ian. 2023 | 3 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (II)
Odată ce ți s-a emis codul special de TVA, în fiecare lună în care înregistrezi tranzacții internaționale va trebui să depui anumite declarații în funcție de felul operațiunilor pe care le faci. Află ce trebuie să faci după ce ai obținut codul de TVA intracomunitar, dar și cum poți face totul foarte simplu cu ajutorul SOLO.

16 nov. 2022 | 5 min

Cât de simplu este să îți deschizi PFA cu SOLO?
Soluțiile pentru a-ți deschide PFA abundă pe internet, dar informațiile sunt confuze și tehnice, iar bătaia de cap poate fi mai mare decât îți imaginai când ai început procesul. Află cât de simplu e să faci asta cu SOLO.

10 nov. 2022 | 3 min

Ghidul de Black Friday pentru PFA-uri
Black Friday este una dintre cele mai intense perioade de cumpărături din an. Dincolo de efectul pe care ofertele îl au asupra portofelului personal, multe dintre ele pot fi chiar relevante sau utile pentru activitatea afacerii tale.

02 nov. 2022 | 5 min

Care sunt cheltuielile deductibile pentru un PFA?
PFA-urile pot înregistra cheltuieli deductibile cu obiectivul de a își reduce taxele. Cu cât ai înregistrat mai multe astfel de cheltuieli, cu atât impozitul care trebuie platit la stat scade. Află care sunt cheltuielile deductibile pentru PFA-ul tău.

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Atunci când vrei să pornești la drum cu o afacere, ai nevoie de o formă de organizare juridică, tip PFA sau SRL, pe care să o înregistrezi. În acest punct ai nevoie să îți alegi codul CAEN. Află ce este codul CAEN și cum să îl alegi pentru tine.

15 aug. 2022 | 5 min

Totul despre PFA la normă de venit
Sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Află despre diferențele dintre cele două și cum te impactează.

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?
Atât PFA-urile, cât și ceilalți profesioniști care obțin venituri din activități independente vor plăti taxe mai mari începând cu 2023. Află ce praguri suplimentare au fost introduse și alte ce alte schimbări se aplică din 2023.

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău
Denumirea unei Persoane Fizice Autorizate este strict reglementă și nu lasă loc de creativitate. Alfă cum să îți alegi numele PFA-ului tău și totul despre înregistrarea lui.

11 mai 2022 | 12 min

Ghid pentru înființarea unui PFA: acte necesare, costuri și taxe, legislație
Să lucrezi de acasă, să-ți faci singur programul de lucru, și, cel mai important, să faci ceva ce îți place cu adevărat. Dacă ai luat în calcul înființarea unui PFA în aceste scopuri, acest ghid îți va oferi toate detaliile necesare.

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)
O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Află mai multe despre ce înseamnă, ce taxe plătești și cum înregistrezi un PFI.

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje
Află care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale înființării unei PFA comparativ cu cele ale unei SRL.