Publicat in 02 nov. 2022 de Ana Paun | 5 min
Publicat in 02 nov. 2022 de Ana Paun | 5 min
PFA-urile în sistem real trebuie să fie atente la înregistrarea cheltuielilor pentru că acestea au un impact semnificativ asupra impozitului și a asigurărilor sociale pe care trebuie să le plătească. Cheltuielile se împart în trei categorii:
Le analizăm pe rând mai jos:
Conform legii, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli care sunt realizate în scopul desfășurării activității PFA-ului. Altfel spus, aceleași produse pot fi înregistrate ca fiind deductibile de unele PFA-uri și de altele nu.
Spre exemplu produse cosmetice pot fi deductibile pentru un hair stylist, dar nu pot fi deduse de un curier. Hainele (uniformele) pot fi deduse de un medic, dar nu pot fi deduse de un programator, etc.
Pentru a înregistra o cheltuială deductibilă este nevoie de un document justificativ. Acesta poate fi:
În cazul în care cheltuiala pe care vrei să o deduci este mai mare de 100 de Euro (calculat la cursul de schimb BNR din ziua respectivă), este necesară factura emisă pe numele PFA-ului pentru a putea fi justificată în contabilitate, deoarece bonul fiscal nu este suficient.
Cele mai comune exemple de cheltuieli integral deductibile sunt:
Chiria sau costurile de administrare și amenajare ale sediului sunt deductibile numai în cazul în care PFA-ul are un sediu cu activitate, sau are un punct de lucru declarat.
Cheltuielile parțial deductibile pot fi înregistrate în contabilitate în limitele impuse de lege. Ca și în cazul cheltuielilor deductibile este nevoie de un document justificativ (factură sau bon) pentru a fi valide.
Cele mai comune cheltuieli cu deductibilitate limitată sunt:
Un PFA poate deduce cheltuielile auto dacă mașina aparține PFA-ului, sau dacă a fost încheiat un contract de comodat. Cheltuielile auto sunt deductibile în limita a 50% din valoarea lor, dacă automobilul nu este folosit exclusiv în scopul desfășurării activității PFA.
Cheltuielile auto includ: combustibilul, asigurările, reparațiile, taxele de drum, curățenie, etc.
Cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care nu sunt efectuate în scopul desfășurării activității. Cheltuielile de transport și cazare pentru vacanțe, sau cheltuielile cu haine sau cumparăturile pentru familie de la supermarket nu sunt cheltuieli deductibile și nu trebuie înregistrate în contabilitatea unui PFA.
Când o cheltuială nedeductibilă este inregistrată ca fiind deductibilă se reduce impozitul pe venit, iar, la un eventual control, autoritățile vor recalcula impozitul și vor aplica dobânzi și penalități. În plus PFA-urile pot primi și o amenda.
Sursa: Pexels