Publicat in 02 nov. 2022 de Ana Paun | 5 min

Care sunt cheltuielile deductibile pentru un PFA?

Publicat in 02 nov. 2022 de Ana Paun | 5 min

PFA-urile în sistem real trebuie să fie atente la înregistrarea cheltuielilor pentru că acestea au un impact semnificativ asupra impozitului și a asigurărilor sociale pe care trebuie să le plătească. Cheltuielile se împart în trei categorii:

  1. Cheltuieli deductibile 
  2. Cheltuieli parțial deductibile
  3. Cheltuieli nedeductibile

Le analizăm pe rând mai jos: 

Ce înseamnă cheltuieli deductibile?

Conform legii, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli care sunt realizate în scopul desfășurării activității PFA-ului. Altfel spus, aceleași produse pot fi înregistrate ca fiind deductibile de unele PFA-uri și de altele nu. 

Spre exemplu produse cosmetice pot fi deductibile pentru un hair stylist, dar nu pot fi deduse de un curier. Hainele (uniformele) pot fi deduse de un medic, dar nu pot fi deduse de un programator, etc.

Pentru a înregistra o cheltuială deductibilă este nevoie de un document justificativ. Acesta poate fi: 

  • factura emisă pe numele PFA-ului însoțită de o chitanță/ordin de plată/ extras de cont
  • bonul fiscal având înregistrat CUI-ul PFA-ului

În cazul în care cheltuiala pe care vrei să o deduci este mai mare de 100 de Euro (calculat la cursul de schimb BNR din ziua respectivă), este necesară factura emisă pe numele PFA-ului pentru a putea fi justificată în contabilitate, deoarece bonul fiscal nu este suficient. 

Care cheltuieli sunt deductibile?

Cele mai comune exemple de cheltuieli integral deductibile sunt: 

  • Publicitate: reclamele Google/Facebook/TikTok, anunțuri în presă precum și costurile de realizare și producție a materialelor
  • Pregătire profesională: cărți de specialitate, cursuri de pregătire profesională, cheltuieli aferente participării la evenimente profesionale (conferințe, congrese, etc.)
  • Servicii: contabilitate, marketing, studii de piață, consultantă, etc.
  • Telecom: abonament telefon (trebuie să fie înregistrat pe numele PFA-ului)
  • Consumabile: pixuri, agende, hărtie, etc. 
  • Electronice: laptop, tabletă, telefon, periferice (mouse, tastaturi, încărcătoare)
  • Transport și cazare: cheltuielile de transport și cazare pentru deplasările în interesul desfășurării activității.
  • Asigurări profesionale și contribuții sociale: asigurările de bunuri (asigurarea pentru telefon), asigurările de răspunere profesională (malpraxis) și contribuțiile la sistemul public de pensii.
  • Altele: comisioane bancare, teste Covid, cheltuieli poștale, etc.

Chiria sau costurile de administrare și amenajare ale sediului sunt deductibile numai în cazul în care PFA-ul are un sediu cu activitate, sau are un punct de lucru declarat. 

Ce sunt cheltuielile parțial deductibile?

Cheltuielile parțial deductibile pot fi înregistrate în contabilitate în limitele impuse de lege. Ca și în cazul cheltuielilor deductibile este nevoie de un document justificativ (factură sau bon) pentru a fi valide. 

Cele mai comune cheltuieli cu deductibilitate limitată sunt:

  • Contribuțiile la fondurile de pensii facultative în limita a 400 de euro anual
  • Primele de asigurări de sănătate (sau abonamente de servicii medicale) în limita a 400 de euro pe an
  • Cotizații la asociații profesionale în limita a 4.000 de euro anual
  • Contribuții profesionale obligatorii în limita a 5% din venitul realizat (ex contribuție avocați la Barou)
  • Protocol (mese la restaurant, cadouri, etc) în limita a 2% din diferența dintre încasări și celelalte cheltuieli deductibile
  • Sponsorizări în limita a 5% din diferența dintre încasări și celelalte cheltuieli deductibile.

Un PFA poate deduce cheltuielile auto dacă mașina aparține PFA-ului, sau dacă a fost încheiat un contract de comodat. Cheltuielile auto sunt deductibile în limita a 50% din valoarea lor, dacă automobilul nu este folosit exclusiv în scopul desfășurării activității PFA. 

Cheltuielile auto includ: combustibilul, asigurările, reparațiile, taxele de drum, curățenie, etc. 

 

Ce sunt cheltuielile nedeductibile?

Cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care nu sunt efectuate în scopul desfășurării activității. Cheltuielile de transport și cazare pentru vacanțe, sau cheltuielile cu haine sau cumparăturile pentru familie de la supermarket nu sunt cheltuieli deductibile și nu trebuie înregistrate în contabilitatea unui PFA.

Ce se întâmplă când înregistrez greșit cheltuielile deductibile?

Când o cheltuială nedeductibilă este inregistrată ca fiind deductibilă se reduce impozitul pe venit, iar, la un eventual control, autoritățile vor recalcula impozitul și vor aplica dobânzi și penalități. În plus PFA-urile pot primi și o amenda.

Sursa: Pexels

09 ian. 2023 | 3 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (II)
Odată ce ți s-a emis codul special de TVA, în fiecare lună în care înregistrezi tranzacții internaționale va trebui să depui anumite declarații în funcție de felul operațiunilor pe care le faci. Află ce trebuie să faci după ce ai obținut codul de TVA intracomunitar, dar și cum poți face totul foarte simplu cu ajutorul SOLO.

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje
Află care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale înființării unei PFA comparativ cu cele ale unei SRL.

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?
Atât PFA-urile, cât și ceilalți profesioniști care obțin venituri din activități independente vor plăti taxe mai mari începând cu 2023. Află ce praguri suplimentare au fost introduse și alte ce alte schimbări se aplică din 2023.

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)
O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Află mai multe despre ce înseamnă, ce taxe plătești și cum înregistrezi un PFI.

15 aug. 2022 | 5 min

Totul despre PFA la normă de venit
Sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Află despre diferențele dintre cele două și cum te impactează.

09 ian. 2023 | 4 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (I)
Poate ți s-a întâmplat să îți ceară clientul tău din UE codul de TVA sau să achiziționezi pentru PFA-ul tău diverse produse/servicii online din străinătate și să nu știi ce să completezi la rubrica VAT number. Află ce este codul de TVA intracomunitar, cum se obține și cum putem simplifica această procedură pentru tine.