Publicat in 27 iun. 2023 de Ana Paun
5 min | 32270

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit

Publicat in 27 iun. 2023 de Ana Paun | 5 min | 32270

Sumar

În România, există două modalități de impozitare pentru PFA: la normă de venit și în sistem real. Diferența majoră între cele două este felul în care taxele și impozitele se raportează la veniturile anuale. Pentru a înțelege mai bine ce presupune fiecare tip de PFA, am prezentat în acest articol ce taxe plătești pentru fiecare sistem de impozitare, ce coduri CAEN poți alege și cum înregistrezi cheltuielie.

Ce este impozitarea în sistem real?

Sistemul real de impozitare presupune ca taxele să se raporteze la venitul net anual pe care îl încasează un PFA. Astfel, dacă într-un an încasezi o sumă, vei plăti taxe raportat la aceasta, iar dacă în alt an nu încasezi nimic, nu vei fi obligat să plătești taxe.

Ce înseamnă norma de venit?

Norma de venit este un plafon anual de încasări la care se raportează taxele unui PFA. Aceasta este stabilită prin lege pentru anumite domenii de activitate, iar suma se poate modifica în fiecare an și diferă pentru fiecare județ în parte. Vezi normele pentru anul 2023 aici și normele pentru anul 2024 aici.

Cheltuieli deductibile

PFA-urile în sistem real înregistrează atât venituri, cât și cheltuieli, deoarece baza de impozitare este dată de venitul net, adică venituri minus cheltuieli deductibile.  

La pol opus, PFA-urile la normă de venit au nevoie să țină doar evidența veniturilor, nu și a cheltuielilor, întrucât baza de impozitare este dată de normă, nu de venitul net. Astfel, cheltuielile nu influențează plata contribuțiilor.

Coduri CAEN

Un PFA poate avea până la maxim 5 coduri CAEN, unul principal și 4 secundare. 

Codurile CAEN nu afectează cu nimic un PFA în sistem real, însă pentru PFA-urile la normă de venit există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. 

Este important să știi că pentru PFA-urile la normă de venit toate codurile CAEN alese trebuie să se încadreze la acest sistem de impozitare. Altfel, dacă alegi mai multe coduri CAEN care se încadrează la normă de venit și unul singur care nu se încadrează, PFA-ul tău va fi automat în sistem real.

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este că pentru PFA-urile la normă de venit care au mai multe coduri CAEN normele de venit se cumulează. În acest caz și taxele vor crește, pentru că se vor raporta la suma totală.

Taxele aplicate la norma de venit vs. sistem real

Taxele sunt un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere la înființarea unui PFA. Principala diferență între norma de venit și sistemul real vine din impozitul pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul de 10% se aplică venitului net, respectiv încasări totale minus cheltuieli deductibile. În cazul PFA-urilor la normă de venit, impozitul de 10% se aplică normei, care este o sumă fixă indiferent de cât încasezi.

În ceea ce privește contribuțiile pentru sănătate și pensie, plafoanele de salarii minime rămân la fel, însă modul de raportare la acestea diferă. 

Astfel, în cazul PFA-urilor în sistem real, contribuțiile se plătesc atunci când veniturile anuale depășesc plafoanele stabilite prin lege, în timp ce PFA-urile la normă de venit plătesc aceste contribuții dacă norma depășește plafoanele legale.

TVA intracomunitar

Atât PFA-urile la normă de venit, cât și cele în sistem real pot obține un cod de TVA intracomunitar și pot presta servicii către clienți din străinătate. Singura diferență este că, în cazul PFA-urilor în sistem real, codul de TVA intracomunitar este necesar și pentru achiziții din afara țării înregistrate pe PFA.

Declarația Unică

Declarația unică este împărțită în 2 capitole: capitolul 1 se completează cu veniturile și cheltuielile estimate pentru anul în curs, iar capitolul 2 se completează cu sumele aferente anului trecut. Diferența între cele două forme de organizare este că PFA-urile în sistem real sunt obligate să completeze atât capitolul 1, cât și capitolul 2, în timp ce PFA-urile la normă de venit completează doar capitolul 2.

Alte informații utile

Atât PFA-urile în sistem real, cât și PFA-urile la normă de venit devin plătitoare de TVA dacă depășesc pragul de 300.000 de lei  

La depășirea pragului de 25.000 euro, PFA-urile la normă de venit sunt obligate să treacă la sistem de impozitare în sistem real în anul următor depășirii pragului. Acestea pot reveni la sistemul de impozitare la normă de venit după 2 ani.

Dacă ai PFA la normă de venit și ești și angajat, norma se reduce cu un procent stabilit de ANAF, care diferă de la un județ la altul. Aceste facilități fiscale nu se aplică și în cazul PFA-urilor în sistem real.

De asemenea, ți-am pregătit un articol în care detaliem pașii pentru trecerea de la normă de venit la sistem real.

DISTRIBUIE ARTICOL

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Alătură-te celor peste 9.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
9.000 de antreprenori fără griji