Publicat in 12 iul. 2022 de Ana Paun | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău

Publicat in 12 iul. 2022 de Ana Paun | 3 min

Denumirea unei Persoane Fizice Autorizate este strict reglementă și, din păcate, nu lasă loc de creativitate. Partea bună este că, astfel, numele organizației prin care îți desfășori activitatea te reprezintă în totalitate, fiindcă este chiar numele tău.

Cum se definește numele PFA-ului

Denumirea PFA-ului se formează din numele și prenumele tău complet, așa cum apare în buletin (inclusiv dacă acesta are o cratimă), sau din numele și inițialele prenumelui sau prenumelor tale. La acesta se adaugă sintagma “persoană fizică autorizată” sau acronimul “PFA”. 

Câteva exemple pentru cum ar arăta

  • Nedelcu Ana-Maria Persoana Fizica Autorizata; 
  • Nedelcu A.M. Persoana Fizica Autorizata; 
  • Nedelcu Ana-Maria PFA sau
  • Nedelcu A.M. PFA.

Verificarea numelui

În România nu este posibilă crearea a două PFA cu aceeași denumire. De aceea, înainte de a depune documentația de înființare, trebuie să verifici să nu mai existe o alta persoană înregistrată cu acelasi nume și apoi să faci o rezervare. Poți face aceste lucruri în două moduri:

  • Mergi personal la Registrul Comerțului și depui un formular. Tot atunci primești și rezervarea numelui tău
  • Poți verifica și rezerva numele online, pe site-ul ONRC. După ce îți creezi un cont, verifici disponibilitatea numelui tău, confirmi rezervarea și adaugi dovada acestui fapt la dosarul tău de înființare. Atenție: site-ul este accesibil doar între orele 18 si 8.

Ce faci dacă numele există deja

În cazul în care denumirea nu este disponibilă (pentru că exista deja un alt PFA înregistrat cu același nume), poți adăuga numelui tău inițiala prenumelui tatălui sau al mamei tale, ori prenumele întregi ale acestora, după preferință. În cazul în care nici această opțiune nu este disponibilă, va trebui să adaugi denumirii o mențiune care să aibă legătură cu activitatea pe care vrei să o desfășori, de exemplu, expert contabil. Un exemplu de cum ar putea arăta numele în aceasă situațieNedelcu E.E. Ana-Maria Consultant Persoană Fizică Autorizată).

Sursă foto: Pexels

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Atunci când vrei să pornești la drum cu o afacere, ai nevoie de o formă de organizare juridică, tip PFA sau SRL, pe care să o înregistrezi. În acest punct ai nevoie să îți alegi codul CAEN. Află ce este codul CAEN și cum să îl alegi pentru tine.

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului
Diploma de studii sau cea de certificare profesională sunt printre documentele necesare la înființarea unui PFA. Dacă nu știi cu ce diplomă îți poți înființa PFA, găsești toate informațiile necesare în acest articol.

16 nov. 2022 | 5 min

Cât de simplu este să îți deschizi PFA cu SOLO?
Soluțiile pentru a-ți deschide PFA abundă pe internet, dar informațiile sunt confuze și tehnice, iar bătaia de cap poate fi mai mare decât îți imaginai când ai început procesul. Află cât de simplu e să faci asta cu SOLO.

11 mai 2022 | 12 min

Ghid pentru înființarea unui PFA: acte necesare, costuri și taxe, legislație
Să lucrezi de acasă, să-ți faci singur programul de lucru, și, cel mai important, să faci ceva ce îți place cu adevărat. Dacă ai luat în calcul înființarea unui PFA în aceste scopuri, acest ghid îți va oferi toate detaliile necesare.