Publicat in 01 mar. 2023 de Ana Paun | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului

Publicat in 01 mar. 2023 de Ana Paun | 4 min

Pentru înființarea unui PFA ai nevoie de o serie de documente, printre care și o diplomă de studii sau o certificare ce atestă că poți să desfășori activitatea pe care ți-o dorești. De asemenea, în anumite situații, experiența acumulată într-un domeniu poate echivala studiile. 

Cu ce fel de diplomă îmi pot înființa PFA?

Legislația nu este suficient de specifică în ceea ce privește diploma de calificare necesară la înființarea unui PFA și nu există o regulă general valabilă. De cele mai multe ori, depinde de domeniul de activitate și de situația ta specifică. 

Iată care sunt variantele posibile:

  • Diplomă de facultate sau master;
  • Diplomă de bac sau de absolvire a liceului;
  • Diplomă de calificare profesională;
  • Diplomă de absolvire a gimnaziului de învățământ;
  • Diplomă de specializare în urma absolvirii unui curs acreditat
  • Adeverință de la un fost angajator.

Înființarea unui PFA cu diploma de bac sau master

Diploma de absolvire a studiilor universitare sau postuniversitare este suficientă pentru a profesa cam în orice domeniu și poate fi folosită la înființarea unui PFA. Singura condiție este ca acesta să corespundă domeniului tău de activitate.

Spre exemplu, dacă faci marketing și comunicare, este ideal să ai o diplomă care să ateste că ești specializat în marketing sau comunicare și publicitate, obținută în cadrul unei facultăți de profil.

Înființarea unui PFA cu diploma de bac sau de absolvire a liceului

Poți folosi aceste diplome în cazul în care îți dorești să înființezi un PFA cu domeniul de activitate de tip call center sau activități de secretariat și servicii suport.

Înființarea unui PFA cu diploma de calificare profesională

Diploma de certificare profesională este acea diplomă care atestă faptul că ai finalizat studiile unei școli profesionale.

Această diplomă poate fi folosită pentru înființarea unui PFA al cărui domeniu de activitate corespunde pregătirii tale. Spre exemplu, dacă ai finalizat o școală cu specializarea tehnician în instalații electrice, îți poți înființa un PFA cu cod CAEN 4321 - Lucrări de instalații electrice.

Înființarea unui PFA cu diploma de absolvire a gimnaziului

Diploma de absolvire a gimnaziului este cea care atestă că ai finalizat studiile de bază, din clasele 1-8.

Această diplomă este potrivită pentru înființarea unui PFA doar în anumite situații. De exemplu, îți poți înființa un PFA a cărei activitate se încadrează la codul CAEN 5320 - Alte activități poștale și de curierat.

Înființarea unui PFA cu diploma de specializare în urma absolvirii unui curs acreditat

În ultimii ani, oamenii sunt mult mai deschiși către o reconversie profesională, urmând diferite cursuri în domenii pe care nu le-au studiat la școală. Această pregătire este atestată  de cele mai multe ori printr-o diplomă.

Vestea bună este că, pe lângă a te angaja, în baza unei astfel de diplome îți poți înființa și PFA. Spre exemplu, dacă ai urmat un curs acreditat de IT și ai obținut o diplomă de absolvire, îți poți înființa PFA care are cod CAEN 6202 - Activități de consultanță în tehnologia informației.

Înființarea unui PFA cu adeverința de la un fost angajator

O altă formă de atestare a pregătirii profesionale este adeverința emisă de un fost angajator. Practic, în situația în care nu ai studii relevante pentru domeniul în care vrei să activezi, un astfel de document te poate ajuta.

Dacă ai lucrat ca designer grafic într-o agenție și vrei să lucrezi acum (și) pe cont propriu, poți folosi  adeverință eliberată de angajator pentru deschiderea unui PFA care va desfășura activități de design specializat.

Acum, că știi de ce diplome sau acreditări ai nevoie pentru a-ți înființa PFA, accesează calculatorul de taxe și vezi cu câți bani rămâi în mână ca PFA. 

Sursă fotografie: Pexels

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Atunci când vrei să pornești la drum cu o afacere, ai nevoie de o formă de organizare juridică, tip PFA sau SRL, pe care să o înregistrezi. În acest punct ai nevoie să îți alegi codul CAEN. Află ce este codul CAEN și cum să îl alegi pentru tine.

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău
Denumirea unei Persoane Fizice Autorizate este strict reglementă și nu lasă loc de creativitate. Alfă cum să îți alegi numele PFA-ului tău și totul despre înregistrarea lui.

16 nov. 2022 | 5 min

Cât de simplu este să îți deschizi PFA cu SOLO?
Soluțiile pentru a-ți deschide PFA abundă pe internet, dar informațiile sunt confuze și tehnice, iar bătaia de cap poate fi mai mare decât îți imaginai când ai început procesul. Află cât de simplu e să faci asta cu SOLO.

11 mai 2022 | 12 min

Ghid pentru înființarea unui PFA: acte necesare, costuri și taxe, legislație
Să lucrezi de acasă, să-ți faci singur programul de lucru, și, cel mai important, să faci ceva ce îți place cu adevărat. Dacă ai luat în calcul înființarea unui PFA în aceste scopuri, acest ghid îți va oferi toate detaliile necesare.