Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită! Vezi detalii
Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită!

Publicat in 01 mar. 2023 de Ana Paun
4 min | 17258

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului

Publicat in 01 mar. 2023 de Ana Paun | 4 min | 17258

Sumar

Pentru înființarea unui PFA ai nevoie de o serie de documente, printre care și o diplomă de studii sau o certificare ce atestă că poți să desfășori activitatea pe care ți-o dorești. De asemenea, în anumite situații, experiența acumulată într-un domeniu poate echivala studiile. 

Cu ce fel de diplomă îmi pot înființa PFA?

Legislația nu este suficient de specifică în ceea ce privește diploma de calificare necesară la înființarea unui PFA și nu există o regulă general valabilă. De cele mai multe ori, depinde de domeniul de activitate și de situația ta specifică. 

Iată care sunt variantele posibile:

  • Diplomă de facultate sau master;
  • Diplomă de bac sau de absolvire a liceului;
  • Diplomă de calificare profesională;
  • Diplomă de absolvire a învățământului gimnazial;
  • Diplomă de specializare în urma absolvirii unui curs acreditat;
  • Adeverință de la un fost angajator.

Înființarea unui PFA cu diploma de facultate sau master

Diploma de absolvire a studiilor universitare sau postuniversitare este suficientă pentru a profesa cam în orice domeniu și poate fi folosită la înființarea unui PFA. Singura condiție este ca acesta să corespundă domeniului tău de activitate.

Spre exemplu, dacă faci marketing și comunicare, este ideal să ai o diplomă care să ateste că ești specializat în marketing sau comunicare și publicitate, obținută în cadrul unei facultăți de profil.

Înființarea unui PFA cu diploma de bac sau de absolvire a liceului

Poți folosi aceste diplome în cazul în care îți dorești să înființezi un PFA cu domeniul de activitate de tip call center sau activități de secretariat și servicii suport.

Înființarea unui PFA cu diploma de calificare profesională

Diploma de certificare profesională este acea diplomă care atestă faptul că ai finalizat studiile unei școli profesionale.

Această diplomă poate fi folosită pentru înființarea unui PFA al cărui domeniu de activitate corespunde pregătirii tale. Spre exemplu, dacă ai finalizat o școală cu specializarea tehnician în instalații electrice, îți poți înființa un PFA cu cod CAEN 4321 - Lucrări de instalații electrice.

Înființarea unui PFA cu diploma de absolvire a gimnaziului

Diploma de absolvire a gimnaziului este cea care atestă că ai finalizat studiile de bază, din clasele 1-8.

Această diplomă este potrivită pentru înființarea unui PFA doar în anumite situații. De exemplu, îți poți înființa un PFA a cărei activitate se încadrează la codul CAEN 5320 - Alte activități poștale și de curierat.

Înființarea unui PFA cu diploma de specializare în urma absolvirii unui curs acreditat

În ultimii ani, oamenii sunt mult mai deschiși către o reconversie profesională, urmând diferite cursuri în domenii pe care nu le-au studiat la școală. Această pregătire este atestată de cele mai multe ori printr-o diplomă.

Vestea bună este că, pe lângă a te angaja, în baza unei astfel de diplome îți poți înființa și PFA. Spre exemplu, dacă ai urmat un curs acreditat de IT și ai obținut o diplomă de absolvire, îți poți înființa PFA care are cod CAEN 6202 - Activități de consultanță în tehnologia informației.

Înființarea unui PFA cu adeverința de la un fost angajator

O altă formă de atestare a pregătirii profesionale este adeverința emisă de un fost angajator. Practic, în situația în care nu ai studii relevante pentru domeniul în care vrei să activezi, un astfel de document te poate ajuta.

Dacă ai lucrat ca designer grafic într-o agenție și vrei să lucrezi acum (și) pe cont propriu, poți folosi o adeverință eliberată de angajator pentru deschiderea unui PFA care va desfășura activități de design specializat.

Acum, că știi de ce diplome sau acreditări ai nevoie pentru a-ți înființa PFA, accesează calculatorul de taxe și vezi cu câți bani rămâi în mână ca PFA. 

Sursă fotografie: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi

16 nov. 2022 | 5 min

Cât de simplu este să îți deschizi PFA cu SOLO?
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji