
Publicat in 26 iun. 2023 de Ana Paun
4 min
| 3242
Publicat in 26 iun. 2023 de Ana Paun | 4 min | 3242
În România, sistemul de impozitare al PFA-urilor prevede două modalități diferite de taxare – sistemul real și norma de venit. PFA în sistem real este o variantă de înregistrare fiscală destul de utilizată în România, fiind potrivită pentru orice activitate. Află mai jos care sunt avantajele și dezavantajele acestei forme de organizare.
În funcție de domeniul de activitate pe care îl alegi, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.
Sistemul real de impozitare presupune ca taxele să se raporteze la venitul net anual pe care îl încasează un PFA. Practic, dacă într-un an încasezi 100.000 de lei, vei plăti taxe raportat la această sumă, iar dacă în alt an nu încasezi nimic, nu vei fi obligat să plătești taxe.
PFA-urile în sistem real înregistrează în contabilitate atât veniturile, cât și cheltuielile făcute în scopul desfășurării activității. Aceste cheltuieli sunt deductibile și se scad din venitul brut, astfel suma la care se raportează plata taxelor se micșorează.
Este indicat să optezi pentru PFA în sistem real dacă preconizezi vei avea atât venituri, cât și cheltuieli deductibile,deoarece este mai avantajos din punct de vedere economic.
Sistemul de impozitare la normă de venit este potrivit doar pentru anumite domenii de activitate stabilite prin lege. Astfel, dacă nu te incadrezi cu codul CAEN la normă de venit, ești obligat să te îți înregistrezi PFA-ul în sistem real.
De asemenea, este important să știi că dacă inițial ai fost înregistrat ca PFA la normă de venit, însă ulterior ai generat venituri brute care au depășit plafonul de 25.000 de euro, atunci vei trece automat la impozitare în sistem real din anul următor. Dacă ai trecut la acest sistem de impozitare, nu îl vei mai putea schimba timp de 2 ani.
Atunci când optezi pentru PFA în sistem real, vei plăti următoarele taxe:
-10% impozit pe venit, raportat la venitul net anual;
-10% contribuții la sănătate, raportat la plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii minime brute;
-25% contribuții la pensie, raportat la plafoanele de 12 și 24 de salarii minime brute.
De la 1 ianuarie 2023 au intrat în vigoare o serie de modificări fiscale ce au impactat modul de taxare al PFA-urilor.
În cazul impozitului pe venit nu s-au schimbat prea multe, rămâne la 10% din venitul net, respectiv încasări minus cheltuielile deductibile.
În ceea ce privește contribuțiile la pensie, se adaugă un plafon de 24 de salarii minime brute pentru cei care au venituri nete peste 72.000 de lei.
Astfel dacă venitul net va fi:
Dacă vorbim despre contribuția la sănătate, au existat două modificări esențiale: plafonul minim coboară la 6 salarii minime brute și, la fel ca în cazul pensiei, a fost introdus un plafon de 24 de salarii.
Astfel, dacă venitul net va fi: