Publicat in 04 oct. 2022 de Ana Paun | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi

Publicat in 04 oct. 2022 de Ana Paun | 3 min

Atunci când vrei să pornești la drum cu o afacere, ai nevoie de o formă de organizare juridică, tip PFA sau SRL, pe care să o înregistrezi. Cel mai probabil în acest punct știi deja ce servicii vrei să prestezi cu afacerea ta, astfel că trebuie să îți alegi codurile CAEN ale business-ului.

Ce este codul CAEN?

Codul CAEN este o clasificare a tipurilor de activități pe care le poți presta în România. CAEN este un acronim pentru Clasificarea Activităților din Economia Națională. Acest mod de organizare a profesiilor este necesară pentru ca statul să poată urmări statistic afacerile care își desfășoară activitatea în România, de aceea stabilirea codului CAEN pentru fiecare entitate juridică este obligatoriu.

Cum alegi codul CAEN?

Codul CAEN este un număr format din patru cifre ce corespunde unei singure activități economice. Fiecare entitate juridică are un singur obiect de activitate principal, reprezentat de un cod CAEN ce se stabilește în actul constitutiv al organizației, fie ca este PFA sau SRL. Pentru PFA-uri, pe lângă acest cod se mai pot adăuga alte 4 coduri pentru activități secundare. În cazul SRL-urilor, numărul activităților secundare nu este limitat.

Codurile CAEN se găsesc pe site-ul ONRC. Fiecare activitate poate fi găsită prin căutarea în clasa corespunzătoare. De exemplu, dacă vrei să prestezi activități de dezvoltare software, pe site-ul ONRC te duci la secțiunea J. Informații și Telecomunicații, apoi selectezi subsecțiunea 620. Activități de servicii în tehnologia informației, iar la final alegi codul CAEN 6201. Activități de realizare a software-ului la comandă.

Ce trebuie să știi înainte să alegi codul CAEN?

Pentru orice cod CAEN ales ca Persoană Fizică Autorizată, este nevoie să dovedești pregătirea / experiența ta profesională în acel domeniu. Astfel, este necesară o diplomă sau un certificat care să ateste pregătirea academică pentru acea activitate. Dacă nu ai avut pregătire formală, dar ai deja experiență în domeniu, este necesară o adeverință de la un fost angajator care să ateste experiența ta.

Cum modifici codurile CAEN?

În funcție de evoluția ta profesională, poți ajunge să dobândești noi abilități sau să vrei să prestezi alte tipuri de servicii. În această situație, codurile CAEN pot fi modificate pentru a reflecta noul obiect de activitate – poți fie să scoți coduri, să adaugi coduri (în limita a maximum 5) sau să modifici. Acest lucru este valabil atât pentru codul principal, cât și pentru cele secundare.

Pentru a adăuga sau schimba un cod CAEN, ai nevoie de următoarele documente:

  • cererea de înregistrare
  • formular de autorizare a noilor activități
  • documente justificative pentru dovada experienței/studiilor
  • certificatul de înregistrare PFA
  • cartea de identitate a titularului PFA-ului.

Sursa foto: Pexels

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău
Denumirea unei Persoane Fizice Autorizate este strict reglementă și nu lasă loc de creativitate. Alfă cum să îți alegi numele PFA-ului tău și totul despre înregistrarea lui.

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului
Diploma de studii sau cea de certificare profesională sunt printre documentele necesare la înființarea unui PFA. Dacă nu știi cu ce diplomă îți poți înființa PFA, găsești toate informațiile necesare în acest articol.

16 nov. 2022 | 5 min

Cât de simplu este să îți deschizi PFA cu SOLO?
Soluțiile pentru a-ți deschide PFA abundă pe internet, dar informațiile sunt confuze și tehnice, iar bătaia de cap poate fi mai mare decât îți imaginai când ai început procesul. Află cât de simplu e să faci asta cu SOLO.

11 mai 2022 | 12 min

Ghid pentru înființarea unui PFA: acte necesare, costuri și taxe, legislație
Să lucrezi de acasă, să-ți faci singur programul de lucru, și, cel mai important, să faci ceva ce îți place cu adevărat. Dacă ai luat în calcul înființarea unui PFA în aceste scopuri, acest ghid îți va oferi toate detaliile necesare.