În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie nu vom fi la birou. Vom răspunde tuturor mesajelor începând de luni, 4 decembrie. La mulți ani tuturor!

Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun
5 min | 8435

Totul despre PFA la normă de venit

Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min | 8435

Sumar

În funcție de domeniul de activitate în care prestezi serviciile, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.

Ce înseamnă norma de venit?

Norma de venit reprezintă plafonul anual de încasări în baza căruia se aplică taxele unui PFA. Acest plafon este stabilit de ANAF în fiecare an pentru anumite domenii de activitate (care se găsesc in nomenclatorul ANAF), în funcție de județul în care îți desfășori activitatea economică. Normele din fiecare județ pot fi consultate aici.

De exemplu, în 2023, un consultant IT cu codul CAEN 6202, care prestează servicii în Sectorul 1 din București, are o normă de venit de 40.000 de lei anual.

Taxele aplicate la norma de venit versus sistem real

Cea mai mare diferență între norma de venit și sistemul real vine din impozitul pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul de 10% se aplică la venitul net, respectiv încasări totale minus cheltuieli deductibile. În cazul PFA-urilor la normă de venit, impozitul de 10% se aplică normei.

De asemenea, dacă norma depășește 6 salarii minime anuale, devin obligatorii contribuțiile la sănătate (10% din salariul minim anualizat), iar dacă depășește 12 salarii minime, devin obligatorii contribuțiile la pensie (25% din salariul minim anualizat). 

Astfel, taxele pentru PFA-uri la normă de venit sunt:

  • 10% impozit pe venit în maximul plafonului
  • 1.800 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul și plafonul depășesc 6 salarii minime
  • 3.600 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul și plafonul depășesc 12 salarii minime
  • 7.200 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul și plafonul depășesc 24 de salarii minime
  • 9.000 de lei contribuție la pensie, atunci când venitul și plafonul depășesc 12 salarii minime
  • 18.000 de lei contribuție la pensie, atunci când venitul și plafonul depășesc 24 de salarii minime

Mai mult decât atât, dacă ai un PFA la normă de venit și ai nevoie de ajutor să completezi declarația unică, ți-am pregătit un video în care îți explicăm tot procesul, pas cu pas:

Ce trebuie să știi înainte să alegi impozitarea la normă de venit?

PFA-urile la normă de venit au nevoie să țină evidența veniturilor, dar nu și a cheltuielilor, întrucât baza de impozitare este dată de normă, nu de venitul net. Cheltuielile nu influențează plata contribuțiilor.

La nivel de venituri există două praguri superioare care afectează impozitarea:

  • La depășirea pragului de 300.000 de lei, ești obligat să te înregistrezi ca plătitor de TVA
  • La depășirea pragului de 25.000 de euro, ești obligat să treci la sistem de impozitare în sistem real în anul următor depășirii pragului. De exemplu, dacă în 2023 înregistrezi venituri de 30.000 de euro, în 2024 vei trece la sistem de impozitare în sistem real și vei plăti impozitul în funcție de venitul net.

Sursa foto: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Alătură-te celor peste 7.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
7.000 de antreprenori fără griji