Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun
5 min
| 27122
Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min | 27122
În funcție de domeniul de activitate în care prestezi serviciile, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.
Norma de venit reprezintă plafonul anual de încasări în baza căruia se aplică taxele unui PFA. Acest plafon este stabilit de ANAF în fiecare an pentru anumite domenii de activitate (care se găsesc in nomenclatorul ANAF), în funcție de județul în care îți desfășori activitatea economică.
Principala diferență între norma de venit și sistemul real vine din impozitul pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul de 10% se aplică venitului net, respectiv încasări totale minus cheltuieli deductibile. În cazul PFA-urilor la normă de venit, impozitul de 10% se aplică normei.
Astfel, taxele pentru PFA-uri la normă de venit sunt:
Mai mult decât atât, dacă ai un PFA la normă de venit și ai nevoie de ajutor să completezi declarația unică, ți-am pregătit un video în care îți explicăm tot procesul, pas cu pas:
Află mai multe despre taxele de plătit în 2024, în funcție de forma de organizare pe care o alegi.
PFA-urile la normă de venit au nevoie să țină evidența veniturilor, dar nu și a cheltuielilor, întrucât baza de impozitare este dată de normă, nu de venitul net. Cheltuielile nu influențează plata contribuțiilor.
La nivel de venituri există două praguri superioare care afectează impozitarea:
Sursa foto: Pexels