Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun
5 min | 17874

Totul despre PFA la normă de venit

Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min | 17874

Sumar

În funcție de domeniul de activitate în care prestezi serviciile, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.

Ce înseamnă norma de venit?

Norma de venit reprezintă plafonul anual de încasări în baza căruia se aplică taxele unui PFA. Acest plafon este stabilit de ANAF în fiecare an pentru anumite domenii de activitate (care se găsesc in nomenclatorul ANAF), în funcție de județul în care îți desfășori activitatea economică. 

Taxele aplicate la norma de venit versus sistem real

Principala diferență între norma de venit și sistemul real vine din impozitul pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul de 10% se aplică venitului net, respectiv încasări totale minus cheltuieli deductibile. În cazul PFA-urilor la normă de venit, impozitul de 10% se aplică normei.

Astfel, taxele pentru PFA-uri la normă de venit sunt:

  • 10% impozit pe venit în maximul plafonului
  • contribuția la sănătate (CASS), 10% din normă
  • contribuția la pensie (CAS) va fi egală cu 25% din plafon dacă norma depășește unul dintre cele 2 plafoane, de 12, respectiv 24 de salarii minime brute.

Mai mult decât atât, dacă ai un PFA la normă de venit și ai nevoie de ajutor să completezi declarația unică, ți-am pregătit un video în care îți explicăm tot procesul, pas cu pas:

Află mai multe despre taxele de plătit în 2024, în funcție de forma de organizare pe care o alegi.

Ce trebuie să știi înainte să alegi impozitarea la normă de venit?

PFA-urile la normă de venit au nevoie să țină evidența veniturilor, dar nu și a cheltuielilor, întrucât baza de impozitare este dată de normă, nu de venitul net. Cheltuielile nu influențează plata contribuțiilor.

La nivel de venituri există două praguri superioare care afectează impozitarea:

  • La depășirea pragului de 300.000 de lei, ești obligat să te înregistrezi ca plătitor de TVA
  • La depășirea pragului de 25.000 de euro, ești obligat să treci la sistem de impozitare în sistem real în anul următor depășirii pragului. De exemplu, dacă în 2024 înregistrezi venituri de 30.000 de euro, în 2025 vei trece la sistem de impozitare în sistem real și vei plăti impozitul în funcție de venitul net.

Sursa foto: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Alătură-te celor peste 9.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
9.000 de antreprenori fără griji