Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min

Totul despre PFA la normă de venit

Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min

În funcție de domeniul de activitate în care prestezi serviciile, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.

Ce înseamnă norma de venit?

Norma de venit reprezintă plafonul anual de încasări în baza căruia se aplică taxele unui PFA. Acest plafon este stabilit de ANAF în fiecare an pentru anumite domenii de activitate (care se găsesc in nomenclatorul ANAF), în funcție de județul în care îți desfășori activitatea economică. Normele din fiecare județ pot fi consultate aici.

De exemplu, în 2022 un consultant IT cu codul CAEN 6202 care prestează servicii în Sectorul 1 din București are o normă de venit de 35000 lei anual.

Taxele aplicate la norma de venit versus sistem real

Cea mai mare diferență între norma de venit și sistemul real vine din impozitul pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul de 10% se aplică venitului net, respectiv încasări totale minus cheltuieli deductibile. În cazul PFA-urilor la normă de venit, impozitul de 10% se aplică normei.

De asemenea, dacă norma depășește 12 salarii minime anuale (30.600 lei), devin obligatorii contribuțiile la sănătate (10% din salariul minim anualizat) și la pensie (25% din salariul minim anualizat). 

Astfel, taxele pentru PFA-uri la normă de venit sunt:

  • 10% impozit pe venit în maximul plafonului
  • 3.060 de lei contribuția la sănătate atunci când venitul și plafonul depășesc 12 salarii minime
  • 7.650 de lei  contribuție la pensie atunci cand venitul și plafonul depășesc 12 salarii minime

Ce trebuie să știi înainte să alegi impozitarea la normă de venit?

PFA-urile la normă de venit au nevoie să țină evidența veniturilor, dar nu și a cheltuielilor, întrucât baza de impozitare este dată de normă, nu de venitul net. Cheltuielile nu influențează plata contribuțiilor.

La nivel de venituri există două praguri superioare care afectează impozitarea:

  • La depășirea pragului de 300.000 lei, ești obligat să te înregistrezi ca plătitor de TVA
  • La depășirea pragului de 100.000 euro, ești obligat să treci la sistem de impozitare în sistem real în anul următor depășirii pragului. 

Impactul modificărilor fiscale din 2023

Începând cu 2023 plafonul de încasări se reduce de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, iar PFA-urile cu venituri peste acest nivel vor fi nevoite ca din 2024 să fie impozitate în sistem real și să plătească taxe pe baza venitului net.

Sursa foto: Pexels