Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min

Totul despre PFA la normă de venit

Publicat in 15 aug. 2022 de Ana Paun | 5 min

În funcție de domeniul de activitate în care prestezi serviciile, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.

Ce înseamnă norma de venit?

Norma de venit reprezintă plafonul anual de încasări în baza căruia se aplică taxele unui PFA. Acest plafon este stabilit de ANAF în fiecare an pentru anumite domenii de activitate (care se găsesc in nomenclatorul ANAF), în funcție de județul în care îți desfășori activitatea economică. Normele din fiecare județ pot fi consultate aici.

De exemplu, în 2023, un consultant IT cu codul CAEN 6202, care prestează servicii în Sectorul 1 din București, are o normă de venit de 40.000 de lei anual.

Taxele aplicate la norma de venit versus sistem real

Cea mai mare diferență între norma de venit și sistemul real vine din impozitul pe venit. Pentru PFA-urile în sistem real, impozitul de 10% se aplică la venitul net, respectiv încasări totale minus cheltuieli deductibile. În cazul PFA-urilor la normă de venit, impozitul de 10% se aplică normei.

De asemenea, dacă norma depășește 6 salarii minime anuale, devin obligatorii contribuțiile la sănătate (10% din salariul minim anualizat), iar dacă depășește 12 salarii minime, devin obligatorii contribuțiile la pensie (25% din salariul minim anualizat). 

Astfel, taxele pentru PFA-uri la normă de venit sunt:

  • 10% impozit pe venit în maximul plafonului
  • 1.800 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul și plafonul depășesc 6 salarii minime
  • 3.600 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul și plafonul depășesc 12 salarii minime
  • 7.200 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul și plafonul depășesc 24 de salarii minime
  • 9.000 de lei contribuție la pensie, atunci când venitul și plafonul depășesc 12 salarii minime
  • 18.000 de lei contribuție la pensie, atunci când venitul și plafonul depășesc 24 de salarii minime

Mai mult decât atât, dacă ai un PFA la normă de venit și ai nevoie de ajutor să completezi declarația unică, ți-am pregătit un video în care îți explicăm tot procesul, pas cu pas:

Ce trebuie să știi înainte să alegi impozitarea la normă de venit?

PFA-urile la normă de venit au nevoie să țină evidența veniturilor, dar nu și a cheltuielilor, întrucât baza de impozitare este dată de normă, nu de venitul net. Cheltuielile nu influențează plata contribuțiilor.

La nivel de venituri există două praguri superioare care afectează impozitarea:

  • La depășirea pragului de 300.000 de lei, ești obligat să te înregistrezi ca plătitor de TVA
  • La depășirea pragului de 25.000 de euro, ești obligat să treci la sistem de impozitare în sistem real în anul următor depășirii pragului. De exemplu, dacă în 2023 înregistrezi venituri de 30.000 de euro, în 2024 vei trece la sistem de impozitare în sistem real și vei plăti impozitul în funcție de venitul net.

Sursa foto: Pexels

09 ian. 2023 | 3 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (II)
Odată ce ți s-a emis codul special de TVA, în fiecare lună în care înregistrezi tranzacții internaționale va trebui să depui anumite declarații în funcție de felul operațiunilor pe care le faci. Află ce trebuie să faci după ce ai obținut codul de TVA intracomunitar, dar și cum poți face totul foarte simplu cu ajutorul SOLO.

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje
Află care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale înființării unei PFA comparativ cu cele ale unei SRL.

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?
Atât PFA-urile, cât și ceilalți profesioniști care obțin venituri din activități independente vor plăti taxe mai mari începând cu 2023. Află ce praguri suplimentare au fost introduse și alte ce alte schimbări se aplică din 2023.

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)
O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Află mai multe despre ce înseamnă, ce taxe plătești și cum înregistrezi un PFI.

09 ian. 2023 | 4 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (I)
Poate ți s-a întâmplat să îți ceară clientul tău din UE codul de TVA sau să achiziționezi pentru PFA-ul tău diverse produse/servicii online din străinătate și să nu știi ce să completezi la rubrica VAT number. Află ce este codul de TVA intracomunitar, cum se obține și cum putem simplifica această procedură pentru tine.

10 nov. 2022 | 3 min

Ghidul de Black Friday pentru PFA-uri
Black Friday este una dintre cele mai intense perioade de cumpărături din an. Dincolo de efectul pe care ofertele îl au asupra portofelului personal, multe dintre ele pot fi chiar relevante sau utile pentru activitatea afacerii tale.