În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie nu vom fi la birou. Vom răspunde tuturor mesajelor începând de luni, 4 decembrie. La mulți ani tuturor!

Publicat in 04 apr. 2023 de Ana Paun
6 min | 8520

Ce este declarația unică?

Publicat in 04 apr. 2023 de Ana Paun | 6 min | 8520

Sumar

Declarația unică este formularul prin care persoanele ce au alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și își stabilesc impozitul și contribuțiile sociale datorate (pensie și sanatate).

Aceasta este împărțită în două secțiuni:

  • Capitolul I: conține informații cu privire la venitul realizat și contribuțiile datorate (CASS si CAS) pentru anul anterior;
  • Capitolul II: conține informații cu privire la venitul și contribuțiile estimate pentru anul fiscal în curs.

Ce informații furnizezi în declarația unică?

Prin completarea și depunerea Declarației Unice, furnizezi informații cu privire la veniturile realizate în anul precedent și cele estimate pentru anul în curs. Conform acestora se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent, precum și impozitul estimat și contribuțiile sociale pentru anul în curs.

Cine depune declarația unică?

Declarația unică este obligatorie pentru toate persoanele fizice care au realizat sau estimează venituri din activități independente (PFA, PFI, II), chirii, investiții, criptomonede, dividende sau alte surse, precum contractele pentru drepturi de autor, a căror valoare nu depășește valoarea unui salariu minim brut.

De asemenea, depun declarația și persoanele care nu au venituri, dar care vor să se asigure în sistemul public de sănătate.

În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează la capitolul I cu venitul realizat în 2022 și contribuțiile aferente și la capitolul II cu estimarea venitului și contribuțiilor pentru 2023.

Cine nu depune declarația unică?

Nu se declară în declarația unică veniturile cu reținere la sursă, adică cele din salarii, pensii obținute în România și cele din contracte pentru drepturi de autor, a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.

Care este termenul de depunere al declarației unice?

Termenul limită impus de ANAF atât pentru depunerea Declarației Unice, cât și pentru plata taxelor este 25 mai.

Atenție! PFA-urile care își încep activitatea în cursul anului curent trebuie să completeze capitolul II al Declarației Unice și să o depună în termen de 30 de zile de la înființare.

Declarația se depune electronic prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Poți afla cum din video-ul nostru de aici.

Cum se completează declarația unică?

Deși în fiecare an ANAF aduce modificări formatului declarației unice, principiile de completare și câmpurile principale sunt aceleași. 

Cu toate acestea, declarația unică se completează diferit, în funcție de sistemul de impozitare al PFA-ului tău (PFA în sistem real sau PFA la normă de venit), de data înființării sau de anumite situații specifice. Spre exemplu, în situația în care ai venituri din mai multe surse (PFA, chirii și bursă), sumele se cumulează, iar totalul acestora se raportează la plafoanele legale pentru CAS și CASS și nu în mod individual, în funcție de sursă.

Pentru a veni în ajutorul tău, ți-am pregătit câteva clipuri în care explicăm cum să completezi declarația unică în 2023.

Model completare Declarație Unică 2023 pentru PFA în sistem real:

Model completare Declarație Unică 2023 pentru PFA la normă de venit:

Model completare Declarație Unică 2023 pentru PFA la normă de venit + C.I.M. (contract de muncă):

În acelasi timp, ai și alegerea SOLO care face asta pentru PFA-ul tău cu doar 89 RON pe lună!

Ce taxe se plătesc ca PFA prin declarația unică în 2023?

Pentru veniturile declarate prin declarația unică, vei plăti impozit pe venit de 10% din venitul net (încasări minus cheltuielile deductibile), iar dacă depășești plafoanele legale, ești obligat să plătești și contribuții la sănătate și pensie.

De la 1 ianuarie 2023 au intrat în vigoare noi măsuri fiscale, care impun plafoane noi pentru CAS și CASS. Însă vei ține cont de acestea pentru veniturile din 2023, iar termenul de plată a obligațiilor datorate conform noilor plafoane este este 25 mai 2024.

Deoarece în 2022 plafoanele legale au fost de 12 salarii minime brute, taxele pe care le plătești în 2023 sunt:

  • 10% impozit pe venit;
  • 3.060 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul depășește 12 salarii minime;
  • 7.650 de lei  contribuție la pensie, atunci cand venitul depășește 12 salarii minime.

Este important să știi că în situația ăn care depășești plafoanele legale, vei plăti CAS și CASS chiar dacă ești și salariat. De asemenea, dacă îți dorești să fii asigurat la sănătate sau să contribui la pensie, dar veniturile tale nu depășesc plafoanele legale, poți opta să plătești facultativ aceste contribuții prin completarea câmpurilor aferente din Declarația Unică.

Cum se plătesc taxele aferente veniturilor declarate?

Cea mai simplă modalitate de a plăti taxele din declarația unică este prin transfer bancar, fie prin contul personal din Spațiul Privat Virtual (SPV), fie prin contul personal din ghiseul.ro. De asemenea, taxele se pot plăti și cash, la Trezorerie.

Dacă vrei să vezi care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi, urmărește tutorialul pentru plata taxelor prin SPV sau pentru plata taxelor prin Ghiseul.ro.

Ce se întâmplă dacă nu depun Declarația Unică?

Nerespectarea termenului limită de depunere a Declarației Unice atrage după sine aplicarea unor sancțiuni prevăzute de lege, cum ar fi amenda, dar și dobânzi sau penalități de întârziere pentru sumele neachitate în termen.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc taxele?

Dacă nu plătești taxele până la împlinirea termenului legal, vei plăti dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada care trece de la 25 mai 2023 până în momentul plății efective. Dacă nu vei plăti până la începutul anului 2024, vei primi o notificare de la ANAF și îți vor pune poprire pe conturi pentru recuperarea sumelor pe care le datorezi.

Sursă foto: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

28 apr. 2023 | 3 min

Susține gratuit un ONG când completezi Declarația Unică

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023

01 mai 2023 | 3 min

6 greșeli frecvente la completarea Declarației Unice
Alătură-te celor peste 7.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
7.000 de antreprenori fără griji