În perioada 16-25 iulie, Registrul Comerțului este în mentenanță, iar înființarea PFA-urilor poate suferi întârzieri. Completează dosarul online și noi îl depunem imediat ce sistemele lor redevin funcționale.

Publicat in 11 apr. 2022 de Ana Paun
3 min | 33056

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

Publicat in 11 apr. 2022 de Ana Paun | 3 min | 33056

Sumar

O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Dacă ai certificare din partea unui organism profesional și vrei să profesezi ca medic, avocat, arhitect etc., poți opta pentru un PFI.

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

Dacă vrei să îți deschizi un PFI (Persoană Fizică Independentă), în primul rând trebuie să te asiguri că activitatea pe care o desfășori se încadrează în lista profesiilor liberale. Doar medicii, notarii, avocații, arhitecții, sportivii sau alți experți cu meserii reglementate pot să își încaseze veniturile printr-un PFI. Dacă nu te regăsești în lista de mai sus, înseamnă că te poți organiza ca Persoană Fizică Autorizată

Cum se înregistrează un PFI?

Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, unde primești un CIF (Certificat de Identificare Fiscală), un fel de CNP al afacerii tale, în baza căruia poți începe activitatea. Înaintea deschiderii PFI-ului, asigură-te că ai documentele ce îți dau dreptul de practică.

Actele pe care trebuie să le depui la ANAF pentru a fi PFI sunt:

 • Copie a documentelor ce dovedesc dreptul de practică sau o copie a contractului cu viitorul colaborator (în cazul brokerilor de asigurari, spre exemplu);
 • Două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală;
 • Contractul de comodat/închiriere prin care se stabilește sediul PFI-ului;
 • O copie a buletinului.

În maximum 30 de zile de la deschiderea PFI-ului trebuie să depui Declarația Unică la ANAF, prin care faci o estimare cu privire la veniturile tale din acel an. Impozitul și taxele efective le vei plăti abia în anul următor și în baza încasărilor tale reale. Declarația se depune electronic prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Poți afla cum din video-ul nostru de aici.

De asemenea, ți-am pregătit un ghid de înființare PFI detaliat, pentru a te ajuta în acest proces.

Contabilitatea unui PFI

Un PFI are o contabilitate simplă, ceea ce înseamnă că o poțține singur prin urmărirea șînregistrarea încasărilor și a cheltuielilor. Anul urmator depui Declarația Unică, prin care stabilești ce taxe ai de plătit și estimezi veniturile pentru anul în curs.

În acelasi timp, poți alege SOLO - Contabilul tău digital, care face asta pentru PFI-ul tău cu doar 89 RON pe lună.

Taxele și impozitele unui PFI

Taxele unui PFI sunt aceleași cu cele ale unui PFA. În primul rând, se aplică un impozit pe venit de 10% din venitul net, respectiv încasări minus cheltuielile deductibile.

De asemenea în 2023, pentru veniturile mai mari de 6 salarii minime brute apare obligativitatea plății taxelor pentru sănătate, iar pentru pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute apare obligativitatea plății taxelor pentru pensie.

Astfel, taxele pentru veniturile înregistrate în 2023 sunt:

 • 10% impozit pe venit,
 • 1.800 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul depășește 6 salarii minime, 3.600 de lei, atunci când depășește plafonul de 12 salarii minime și 7.200 de lei, când este mai mare de 24 de salarii minime,
 • 9.000 de lei contribuție la pensie, atunci cand venitul depășește 12 salarii minime și 18.000 de lei, atunci când este mai mare de 24 de salarii minime.

Iar pentru veniturile înregistrate în 2024, acestea sunt:

 • Impozit pe venit: 10% din venitul net (calculat ca încasări minus cheltuieli deductibile), 
 • Contribuția la sănătate (CASS) -  10% din venitul net cu cu două excepții: 
  • Dacă venitul net este mai mic de 6 salarii minime brute, contribuția este de 1.980 de lei, cu excepția cazurilor în care ești student, persoană cu handicap sau ai un contract de muncă în paralel.  În aceste situații în vei plăti 10% din venitul net chiar și sub acest plafon.
  • Dacă venitul net este mai mare de 60 de salarii minime brute, atunci contribuția este plafonată la 19.800 de lei pe an.
 • Contribuția la pensie (CAS) -  25% din plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute
  • Dacă venitul net este mai mic de 12 salarii minime brute (39.600 de lei), atunci nu ești obligat să plătești o contribuție la pensie. 
  • Dacă venitul net este între 12 și 24 de salarii minime brute, atunci contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (825 de lei pe lună)
  • Dacă venitul net este mai mare de 24 de salarii minime brute, atunci contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 de salarii minime brute (1.650 de lei pe lună).

Și mai simplu, poți să folosești calculatorul de venituri și taxe pentru a estima taxele tale.

Resurse utile

Îți lăsăm mai jos și câteva resurse utile care îți pot fi de folos dacă mai ai întrebări:

Sursă foto: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

04 iul. 2023 | 5 min

PFI
Ghid de înființare pentru PFI

22 feb. 2024 | 4 min

Ce înseamnă să fii medic cu PFI

27 feb. 2024 | 4 min

Ce taxe plătesc în 2024?
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji