Publicat in 11 apr. 2022 de Ana Paun | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

Publicat in 11 apr. 2022 de Ana Paun | 3 min

O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Dacă ai certificare din partea unui organism profesional și vrei să profesezi ca medic, avocat, arhitect etc., poți opta pentru un PFI.

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

Dacă vrei să îți deschizi un PFI (Persoană Fizică Independentă)în primul rând trebuie să te asiguri că activitatea pe care o desfășori se încadrează în lista profesiilor liberale. Doar medicii, notarii, avocații, arhitecții, sportivii sau alți experți cu meserii reglementate pot să își încaseze veniturile printr-un PFI. Dacă nu te regăsești în lista de mai sus, înseamnă că te poți organiza ca Persoană Fizică Autorizată

Cum se înregistrează un PFI?

Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, unde primești un CIF (Certificat de Identificare Fiscală), un fel de CNP al afacerii tale, în baza căruia poți începe activitatea. Înaintea deschiderii PFI-ului, asigură-te că ai documentele ce îți dau dreptul de practică.

Actele pe care trebuie să le depui la ANAF pentru a fi PFI sunt:

  • Copie a documentelor ce dovedesc dreptul de practică sau o copie a contractului cu viitorul colaborator (în cazul brokerilor de asigurari, spre exemplu);
  • Două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală;
  • Contractul de comodat/închiriere prin care se stabilește sediul PFI-ului;
  • O copie a buletinului.

În maximum 30 de zile de la deschiderea PFI-ului trebuie să depui Declarația Unică la ANAF, prin care faci o estimare cu privire la veniturile tale din acel an. Impozitul și taxele efective le vei plăti abia în anul următor și în baza încasărilor tale reale. Declarația se depune electronic prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Poți afla cum din video-ul nostru de aici.

Contabilitatea unui PFI

Un PFI are o contabilitate simplă, ceea ce înseamnă că o poțține singur prin urmărirea șînregistrarea încasărilor și a cheltuielilor. Anul urmator depui Declarația Unică, prin care stabilești ce taxe ai de plătit și estimezi veniturile pentru anul în curs.

În acelasi timp, poți alege SOLO - Contabilul tău digital, care face asta pentru PFI-ul tău cu doar 89 RON pe lună.

Taxele și impozitele unui PFI

Taxele pe care un PFI le datorează sunt aceleași cu cele ale unui PFA. În primul rând, se aplică un impozit pe venit de 10% din venitul net, respectiv încasări minus cheltuielile deductibile.

De asemenea, pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute încasate în 2022 apare obligativitatea plății taxelor pentru sănătate și pensie. Însă, începând cu 2023, pentru veniturile mai mari de 6 salarii minime brute apare obligativitatea plății taxelor pentru sănătate, iar pentru pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute apare obligativitatea plății taxelor pentru pensie.

Astfel, taxele pentru veniturile înregistrate în 2022 sunt:

  • 10% impozit pe venit
  • 3.060 de lei contribuția la sănătate atunci când venitul depășește 12 salarii minime
  • 7.650 de lei  contribuție la pensie atunci cand venitul depășește 12 salarii minime.

Iar pentru veniturile înregistrate în 2023, acestea sunt:

  • 10% impozit pe venit
  • 1.800 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul depășește 6 salarii minime, 3.600 de lei, atunci când depășește plafonul de 12 salarii minime și 7.200 de lei, când este mai mare de 24 de salarii minime.
  • 9.000 de lei contribuție la pensie, atunci cand venitul depășește 12 salarii minime și 18.000 de lei, atunci când este mai mare de 24 de salarii minime.

Și mai simplu, poți să folosești calculatorul de venituri și taxe pentru a estima taxele tale.

Sursă foto: Pexels

09 ian. 2023 | 3 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (II)
Odată ce ți s-a emis codul special de TVA, în fiecare lună în care înregistrezi tranzacții internaționale va trebui să depui anumite declarații în funcție de felul operațiunilor pe care le faci. Află ce trebuie să faci după ce ai obținut codul de TVA intracomunitar, dar și cum poți face totul foarte simplu cu ajutorul SOLO.

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje
Află care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale înființării unei PFA comparativ cu cele ale unei SRL.

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?
Atât PFA-urile, cât și ceilalți profesioniști care obțin venituri din activități independente vor plăti taxe mai mari începând cu 2023. Află ce praguri suplimentare au fost introduse și alte ce alte schimbări se aplică din 2023.

15 aug. 2022 | 5 min

Totul despre PFA la normă de venit
Sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Află despre diferențele dintre cele două și cum te impactează.

09 ian. 2023 | 4 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (I)
Poate ți s-a întâmplat să îți ceară clientul tău din UE codul de TVA sau să achiziționezi pentru PFA-ul tău diverse produse/servicii online din străinătate și să nu știi ce să completezi la rubrica VAT number. Află ce este codul de TVA intracomunitar, cum se obține și cum putem simplifica această procedură pentru tine.

10 nov. 2022 | 3 min

Ghidul de Black Friday pentru PFA-uri
Black Friday este una dintre cele mai intense perioade de cumpărături din an. Dincolo de efectul pe care ofertele îl au asupra portofelului personal, multe dintre ele pot fi chiar relevante sau utile pentru activitatea afacerii tale.