Publicat in 11 apr. 2022 de Ana Paun | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

Publicat in 11 apr. 2022 de Ana Paun | 3 min

O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Dacă ai certificare din partea unui organism profesional și vrei să profesezi ca medic, avocat, arhitect etc., poți opta pentru un PFI.

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

Dacă vrei să îți deschizi un PFI (Persoană Fizică Independentă)în primul rând trebuie să te asiguri că activitatea pe care o desfășori se încadrează în lista profesiilor liberale. Doar medicii, notarii, avocatii, arhitectii, sportivii, sau alți experți cu meserii reglementate pot să îșîncaseze veniturile printr-un PFI. Dacă nu te regasesti în lista de mai sus înseamnă că te poți organiza ca Persoană Fizică Autorizată. 

Cum se înregistrează un PFI?

Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, unde primești un CIF (Certificat de Identificare Fiscală), un fel de CNP al afacerii tare, în baza căruia poțîncepe activitatea. Înaintea deschiderii PFI-ului asigură-te că ai documentele ce îți dau dreptul de practică.

Actele pe care trebuie sa le depui la ANAF pentru a fi PFI sunt:

  • Copie a documentelor ce dovedesc dreptul de practică, sau o copie a contractului cu viitorul colaborator (în cazul brokerilor de asigurari, spre exemplu)
  • Două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală
  • Contractul de comodat/închiriere prin care se stabileste sediul PFI-ului 
  • O copie a buletinului 

În maximum 30 de zile de la deschiderea PFI-ului trebuie să depui Declarația Unică la ANAF, prin care faci o estimare cu privire la veniturile tale din acel an. Impozitul și taxele efective le vei plati abia în anul urmator șîn baza încasarilor tale reale. Declarația se depune electronic prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Poți afla cum din video-ul nostru de aici.

Contabilitatea unui PFI

Un PFI are o contabilitate simplă, ceea ce înseamnă că o poțține singur prin urmărirea șînregistrarea încasărilor și a cheltuielilor. Anul urmator depui Declarația Unică, prin care stabilești ce taxe ai de plătit și estimezi veniturile pentru anul în curs.

În acelasi timp, ai si alegerea SOLO care face asta pentru PFI-ul tau cu doar 89 RON pe luna!

Taxele și impozitele unui PFI

Taxele pe care un PFI le datorează sunt aceleași cu cele ale unui PFA. În priumul rând se aplică un impozit pe venit de 10% din venitul net, respectiv încasări minus cheltuielile deductibile.

De asemenea, pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute apare obligativitatea plății taxelor pentru sănătate și pensie.

Astfel, taxele pentru 2022 sunt:

  • 10% impozit pe venit
  • 3.060 de lei contribuția la sănătate atunci când venitul depășește 12 salarii minime
  • 7.650 de lei  contribuție la pensie atunci cand venitul depășește 12 salarii minime

Sursă foto: Pexels