În perioada 3-6 mai, echipa SOLO nu va fi la birou. Vom răspunde întrebărilor începând cu marți, 7 mai, chiar la timp pentru declarația unică. Le dorim tuturor SOLOprenorilor sărbători liniștite!

Publicat in 22 feb. 2024 de Ana Paun
4 min | 1787

Ce înseamnă să fii medic cu PFI

Publicat in 22 feb. 2024 de Ana Paun | 4 min | 1787

Sumar

Un medic își poate maximiza impactul profesional având propriul cabinet medical, lucrând împreună cu alți medici într-un spital sau într-o clinică, poate ține cursuri sau poate oferi servicii de telemedicină, printr-o platformă precum medic.chat. Dacă ești practicant de specialitate (fie medic, psihoterapeut, fizioterapeut, kinetoterapeut, stomatolog, tehnician dentar, medic veterinar, asistent medical, farmacist ș.a.) și vrei să înțelegi cum poți să-ți folosești cunoștințele pentru a ajuta mai mulți oameni și a câștiga mai mult, este important să obții claritate asupra pașilor de urmat din punct de vedere al formei tale de organizare.

Indiferent de profesia și specializarea alese, în România poți profesa în domeniul medical doar după obținerea avizului de liberă practică din partea Colegiului sau autorității competente pentru fiecare specializare în parte. Ca stomatolog sau farmacist poți profesa imediat după facultate, iar ca medic, după examenul de rezidențiat

Din punct de vedere legal, îți vei putea desfășura activitatea ca PFI (Persoană Fizică Independentă), CMI (Cabinet Medical Individual), SRL (Societate cu Răspundere Limitată) sau PFA (Persoană Fizică Autorizată - exclusiv pentru activitățile ce nu țin de actul medical). Cea mai simplă formă de organizare este PFI. Prin urmare, în continuare vom discuta pe larg despre acesta. 

Câteva lucruri pe care e bine să le știi despre PFI

  • persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare a profesiilor liberale (medic, avocat, psiholog etc.) prin care pot profesa persoanele cu certificare din partea unui organism profesional; 
  • Un PFI poate avea un singur cod CAEN, spre deosebire de PFA de exemplu, unde poți înregistra până la 5 coduri;
  • Un PFI nu poate face angajări;
  • Dacă pe lângă activitatea medicală vrei să desfășori și alte activități (cursuri de formare, susținere seminarii), poți opta pentru deschiderea unui PFA separat; 
  • Contabilitatea pentru un PFI e similară cu cea pentru PFA și vei avea acces imediat la veniturile încasate. 

De ce acte ai nevoie pentru înființarea unui PFI

Înființarea unui PFI se face la ANAF. Dosarul poate fi depus online prin intermediul contului SPV sau la sediul ANAF aferent domiciliului din buletin. 

Mai jos ai lista cu actele de care ai nevoie pentru depunerea dosarului, ca medic:

  • Copie după cartea de identitate;
  • Avizul de liberă practică de la Colegiul aferent specializării tale  (avizat la zi);
  • Certificatul de membru în Colegiu;
  • Contract de comodat (în original) și actul de proprietate (copie) pentru sediu;
  • Formularul 070 (îl găsești pe site-ul ANAF, aici) completat.

Unele filiale ANAF pot cere documente adiționale, ca de exemplu o copie după contractul de colaborare sau o adeverință de la clinica cu care urmează să lucrezi. 

În maxim 10 zile după depunerea dosarului vei primi certificatul de înregistrare (CIF) în baza căruia îți poți desfășura activitatea, pe care va trebui să îl ridici de la sediul ANAF.

Ți-am pregătit și un ghid pentru înființarea unui PFI, unde vei găsi toți pașii pe care trebuie să îi urmezi. Alternativ, poți să lași această grijă pe seama noastră, fiindcă înființarea PFI-ului tău în domeniul medical este inclusă în abonamentul SOLO. 

Ce taxe plătești ca PFI pentru anul fiscal 2024

În cazul în care ți-ai deschis deja un PFI sau te gândești la asta, iată și care sunt taxele pe care le vei avea de plătit în anul fiscal 2024 pentru această formă de venit:

Impozit pe venit - 10% din venitul net (calculat ca încasări minus cheltuieli deductibile)

Contribuția la sănătate (CASS) - 10% din venitul net, cu două excepții:

  • Dacă venitul net este mai mic de 6 salarii minime brute, contribuția este de 1.980 de lei, cu excepția cazurilor în care ești student, persoană cu handicap sau ai un contract de muncă în paralel. În aceste situații în vei plăti 10% din venitul net chiar și sub acest plafon.
  • Dacă venitul net este mai mare de 60 de salarii minime brute, atunci contribuția este plafonată la 19.800 de lei pe an.

Contribuția la pensie (CAS) - 25% din plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute:

  • Dacă venitul net este mai mic de 12 salarii minime brute (39.600 de lei), atunci nu ești obligat să plătești o contribuție la pensie.
  • Dacă venitul net este între 12 și 24 de salarii minime brute, atunci contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (825 de lei pe lună)
  • Dacă venitul net este mai mare de 24 de salarii minime brute, atunci contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 de salarii minime brute (1.650 de lei pe lună).

Dacă vrei să vezi care sunt diferențele de taxe între PFI (aceleași cu cele de la PFA) și SRL, poți folosi calculatorul de taxe

DISTRIBUIE ARTICOL

04 iul. 2023 | 5 min

PFI
Ghid de înființare pentru PFI

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

27 feb. 2024 | 4 min

Ce taxe plătesc în 2024?
Alătură-te celor peste 9.500 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
9.500 de antreprenori fără griji