În perioada 3-6 mai, echipa SOLO nu va fi la birou. Vom răspunde întrebărilor începând cu marți, 7 mai, chiar la timp pentru declarația unică. Le dorim tuturor SOLOprenorilor sărbători liniștite!

Publicat in 16 ian. 2024 de Ana Paun
3 min | 3026

6 greșeli frecvente la completarea Declarației Unice

Publicat in 16 ian. 2024 de Ana Paun | 3 min | 3026

Sumar

Declarația Unică este unul dintre documentele care dă mari bătăi de cap și ridică cele mai multe semne de întrebare în rândul contribuabililor. Schimbările aduse anual formularului ANAF și structura alambicată sunt principalele cauze pentru care cei mai mulți greșesc modul de completare. Din păcate, aceste greșeli atrag după sine sancțiuni, în cazul în care nu sunt remediate în timp util.

În continuare, ți-am pregătit o serie cu cele mai comune 6 greșeli întâlnite la completarea Declarației Unice. Dacă vrei să eviți aceste situații și să îți iei de pe cap grija declarației unice, află cum te ajută SOLO.

Calculul greșit al plafonului pentru pensie și sănătate

Schimbările legislative creează multă confuzie în ceea ce privește plafoanele pentru plata CAS și CASS. Pentru a evita calculul greșit al acestor plafoane, este important să te asiguri că te raportezi la salariul minim brut corect. Astfel, pentru plata taxelor aferente anului 2023, vei ține cont de plafoanele de 12 și 24 de salarii minime brute în cazul CAS (pensiei) și de plafoanele de 6, 12 si 24 de salarii minime brute în cazul CAS (sănătății).

Încadrarea eronată la normă de venit versus sistem real

Încadrarea la sistemul de impozitare este una dintre cele mai comune greșeli atunci când vine vorba de completarea declarației unice.

Astfel, dacă ai atât coduri CAEN la sistem real, cât și coduri CAEN la normă de venit, PFA-ul tău va fi impozitat în sistem real. De asemenea, dacă ai mai multe coduri CAEN la normă de venit, normele se cumulează și vei plăti taxe raportate la suma acestora.

Este important să știi că pe lângă codurile CAEN, mai este un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare: totalul veniturilor de anul trecut. Astfel, dacă ai depășit pragul impus de lege (25.000 euro pentru 2023), vei trece la sistem de impozitare în sistem real. 

Aplicarea incorectă a unor facilități fiscale

Legislația prevede anumite situații specifice în care un PFA beneficiază de facilități fiscale, care se schimbă anual și te pot induce ușor în eroare. Unul dintre exemple este reducerea normei de venit atunci când ești și angajat cu contract de muncă. În această situație, este necesar să verifici pe site-ul ANAF care este procentul care se aplică PFA-ului tău, în funcție de sediul social.

Selectarea rubricii de declarație rectificativă

Prima declarație unică din 2024 nu este o declarație rectificativă, deci nu este necesar să bifezi această rubrică la niciun capitol. Prima declarație depusă în 2024 este considerată declarație inițială, iar aceasta poate fi rectificată ulterior, cu o altă declarație, daca este cazul.

Completarea cu date incorecte a rubricii de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit.

Prin completarea acestei rubrici a declarației unice poți redirecționa până la 3,5% din impozitul pe care îl plătești statului către un ONG. O greșeală frecventă este aceea de a completa greșit datele ONG-ului, iar astfel redirecționarea se anulează. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că introduci IBAN-ul corect și nu pui RO în fața CUI-ului. 

Neverificarea recipisei

O altă greșeală comună la depunerea declarației unice este să nu verifici recipisa primită pe adresa de email. Pentru a fi sigur că declarația ta a fost depusă și totul este în regulă, este necesar ca recipisa să nu aibă erori. În caz contrar, va trebui să revizuiești declarația și să o depui din nou.

DISTRIBUIE ARTICOL

28 feb. 2024 | 3 min

Susține gratuit un ONG când completezi Declarația Unică

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023

10 ian. 2024 | 6 min

Ce este declarația unică?
Alătură-te celor peste 9.500 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
9.500 de antreprenori fără griji