Publicat in 03 iun. 2024 de Ana Paun
4 min | 1066

Cele mai mari greșeli la plata taxelor

Publicat in 03 iun. 2024 de Ana Paun | 4 min | 1066

Sumar

După depunerea declarației unice, PFA-urile trebuie să plătească taxele aferente veniturilor declarate. Plata se poate face prin transfer bancar, fizic la ghișeu, sau online prin platformele ghiseul.ro sau Spațiul Privat Virtual (SPV). 

Plata online este cea mai simplă, dar sistemele nu sunt întotdeauna intuitive, iar dacă plățile nu se fac corect, pot apărea penalități. Așadar, în acest articol vom explica mai multe situații în care pot apărea erori și plata poate fi greșită sau incompletă.

Până când se pot plăti taxele?

Taxele s-au putut plăti fără penalități până la 27 mai. Fiecare zi întârziere adaugă 0.02% la sumele totale. Spre exemplu, pentru taxe în valoare de 5.000 de lei, calculele arată astfel (sume aproximative):

ÎntârziereProcent penalitățiSumă totală de plătit
O săptămână0.14%5007 lei
O lună0.6%5030 lei
3 luni1.8%5090 lei
6 luni3.6%5180 lei

 

 

 

 

 

 

Dacă nu poți plăti printr-o singură tranzacție, ai opțiunea de a plăti taxele eșalonat.

Taxele nu s-au afișat în ghiseul.ro

După depunerea declarației unice, ANAF are nevoie de cel puțin câteva zile pentru a actualiza informațiile în platforma ghiseul.ro. Astfel, dacă atunci când intri încă nu apar taxele, trebuie să mai aștepti. Dacă vrei să vezi ce ai de plătit la zi, poți întra in contul tău SPV pe persoană fizică, la secțiunea obligații de plată.

Taxe mai mari în ghiseul.ro

Dacă alegi să plătești taxele prin platforma ghiseul.ro, vei vedea acolo taxe mai mari decât calculele din declarația ta unică. ANAF estimează deja anumite taxe pentru anul în curs și le adaugă la cele de anul precedent. 

Pentru a plăti doar taxele de anul precedent, apeși pe butonul Detalii și verifici data scadenței pentru fiecare sumă. Selectezi sumele cu scadență anul acesta și le aduni pentru a modifica totalul plătibil.

În exemplul de mai sus, termenul limită pentru primele două sume este 27 mai 2024, iar pentru a treia sumă este 26 mai 2025. Prin urmare, se adună doar cele două sume și rezultatul se înlocuiește în total.

Pentru PFA-urile la normă de venit, platforma va afișa taxe aproape duble din cauza faptului că estimează deja sumele pentru anul următor. Modifică în câmpul de sus pentru a reflecta doar sumele cu scadență anul acesta.

Pentru PFA-urile radiate, taxele cu scadență în 2025 sunt cele reale, finale.

Dacă alegi să plătești acum și taxele cu scadență în 2025, acestea se vor scădea din totalul de plată anul viitor. 

Taxe mai mici în ghiseul.ro

Platforma ghiseul.ro poate afișa uneori sume de plată mai mici din cauza unor erori de procesare. Acest lucru ar putea avea consecințe pe termen lung pentru tine dacă nu acționezi. Iată câteva motive comune pentru aceste discrepanțe:

Ai plătit anul trecut mai mult

Dacă ai făcut deja anul trecut plata sumelor estimate, acestea vor fi scăzute din totalul de plată anul acesta. Poți verifica în ghiseul.ro → Contul meu → secțiunea Plăți anterioare ce ai plătit și poți compara cu sumele din declarația ta de anul trecut.

Ți-ai schimbat domiciliul

Dacă ți-ai schimbat domiciliul din buletin în ultimul an într-un alt județ, este probabil ca ghiseul.ro să nu îți afișeze toate taxele, iar tu să ajungi să aduni penalități pentru sumele rămase neplătite. Acest lucru se întâmplă din cauza felului în care se atribuie estimările de taxe între cele două jurisdicții. 

În acest caz, este important să te duci în contul tău SPV de persoană fizică și să verifici secțiunea Obligații de plată. Acolo vei putea vedea care sunt sumele totale de plată. Pentru a le plăti, este nevoie să trimiți o cerere în SPV pentru a ți se muta taxele la autoritățile fiscale locale de care aparții după mutare.  

S-a alocat greșit plata în sistem

Chiar dacă ai achitat corect taxele pentru anul curent, uneori sistemul ANAF atribuie o parte din sumă ca avans pentru taxele estimate pentru anul viitor. Astfel, plata nu acoperă integral taxele din anul în curs, ci doar parțial, iar diferența va fi scăzută din totalul datorat pentru anul viitor. Această situație poate genera penalități deoarece ANAF consideră că taxele pentru anul curent nu au fost plătite integral.

În exemplul de mai sus, s-a făcut plata de 3.600 de lei pentru sumele scadente în 2024. Însă ANAF poate atribui 1.800 de lei pentru plata taxelor din 2024 și 1.800 de lei pentru plata taxelor cu scadență în 2025. Astfel, anul acesta vor rămâne 1.800 de lei neachitați, care vor aduna penalități.

DISTRIBUIE ARTICOL

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024

27 iun. 2023 | 5 min

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji