Ce-ai face cu banii de taxe dacă ți le-ar plăti SOLO? Fă testul și hai să vorbim despre adevăratele priorități. Vreau un an fără taxe

Publicat in 03 iun. 2024 de Ana Paun
4 min | 4885

Cele mai mari greșeli la plata taxelor

Publicat in 03 iun. 2024 de Ana Paun | 4 min | 4885

Sumar

Articol actualizat la 02.01.2025

După depunerea declarației unice, PFA-urile trebuie să plătească taxele aferente veniturilor declarate. Plata se poate face prin transfer bancar, fizic la ghișeu, sau online prin platformele ghiseul.ro sau Spațiul Privat Virtual (SPV). 

Plata online este cea mai simplă, dar sistemele nu sunt întotdeauna intuitive, iar dacă plățile nu se fac corect, pot apărea penalități. Așadar, în acest articol vom explica mai multe situații în care pot apărea erori și plata poate fi greșită sau incompletă.

Până când se pot plăti taxele?

Taxele se pot plăti fără penalități până la 26 mai 2025. Fiecare zi întârziere adaugă 0.02% la sumele totale. Spre exemplu, pentru taxe în valoare de 5.000 de lei, calculele arată astfel (sume aproximative):

ÎntârziereProcent penalitățiSumă totală de plătit
O săptămână0.14%5.007 lei
O lună0.6%5.030 lei
3 luni1.8%5.090 lei
6 luni3.6%5.180 lei

Taxele nu s-au afișat în ghiseul.ro

După depunerea declarației unice, ANAF are nevoie de cel puțin o zi pentru a actualiza informațiile în platforma ghiseul.ro. Astfel, dacă atunci când intri încă nu apar taxele, trebuie să mai aștepți. 

Poți verifica obligațiile de plată și direct în contul tău SPV pe persoană fizică, la secțiunea Plăți Creanțe sau Solicitări>>Informații>>Obligații de plată.

Taxe mai mari în ghiseul.ro

Dacă alegi să plătești taxele prin platforma ghiseul.ro, poți vedea acolo taxe mai mari decât calculele din declarația ta unică deoarece sumele includ și valorile estimate, sau sume neplătite din anii anteriori.

Începând cu anul 2025 și cu eliminarea capitolului estimat din declarație, acest lucru (afișarea taxelor estimate) e mai puțin probabil să se întâmple. În prezent sumele estimate au fost declarate în formularul anului 2024.

Pentru a plăti doar taxele de anul precedent, apeși pe butonul Detalii și verifici data scadenței pentru fiecare sumă. Pe telefonul mobil este nevoie să ai telefonul în modul landscape (culcat) pentru a accesa această opțiune. Selectezi sumele cu scadență anul acesta și le aduni pentru a modifica totalul plătibil.

În exemplul de mai sus, termenul limită pentru primele două sume este 27 mai 2024, iar pentru a treia sumă este 26 mai 2025. Prin urmare, se adună doar cele două sume și rezultatul se înlocuiește în total.

Pentru PFA-urile radiate, taxele cu scadență în 2025 sunt cele reale, finale.

Taxe mai mici în ghiseul.ro

Platforma ghiseul.ro poate afișa uneori sume de plată mai mici din cauza unor erori de procesare. Acest lucru ar putea avea consecințe pe termen lung pentru tine dacă nu acționezi. Iată câteva motive comune pentru aceste discrepanțe:

Ai plătit anul trecut mai mult

Dacă ai făcut deja anul trecut plata sumelor estimate, acestea vor fi scăzute din totalul de plată anul acesta. Poți verifica în ghiseul.ro → Contul meu → secțiunea Plăți anterioare ce ai plătit și poți compara cu sumele din declarația ta de anul trecut.

Ți-ai schimbat domiciliul

Dacă ți-ai schimbat domiciliul din buletin în ultimul an este probabil ca ghiseul.ro să nu îți afișeze toate taxele, iar tu să ajungi să aduni penalități pentru sumele rămase neplătite. 

În mod normal ANAF se ocupă automat de transferul istoricului tău de la Administrația financiară veche la cea nouă, însă nu tot timpul fac acest lucru în timp util. Cele mai comune semne că acest transfer nu s-a efectuat sunt:

  • Adresa din ghiseul.ro (imediat sub numele tău) este cea din buletinul vechi
  • Sumele de plată din declarația unică nu s-au afișat nici la câteva zile de la depunerea acesteia
  • Sumele de plată sunt mai mici decât suma declarată și nu ai făcut nicio plată anterioară 

În aceste cazuri, este important să descarci Obligațiile de plată din contul tău SPV de persoană fizică, din secțiunea Solicitări>>Informații>>Obligații de plată. Nu uita că documentul îl vei găsi în secțiunea Mesaje de unde va trebui să îl descarci.

În acest document se regăsesc toate datoriile tale chiar dacă ele sunt distribuite între două Administrații Financiare (sunt mai multe conturi IBAN ANAF între care sunt împărțite taxele).

Pentru a corecta situația este nevoie să trimiți un formular prin Formularul de Contact ANAF direct pe site sau din contul tău SPV. 

S-a alocat greșit plata în sistem

Chiar dacă ai achitat corect taxele pentru anul curent, uneori sistemul ANAF atribuie o parte din sumă ca avans pentru taxele estimate pentru anul viitor. Astfel, plata nu acoperă integral taxele din anul în curs, ci doar parțial, iar diferența va fi scăzută din totalul datorat pentru anul viitor. Această situație poate genera penalități deoarece ANAF consideră că taxele pentru anul curent nu au fost plătite integral.

În exemplul de mai sus, s-a făcut plata de 3.600 de lei pentru sumele scadente în 2024. Însă ANAF poate atribui 1.800 de lei pentru plata taxelor din 2024 și 1.800 de lei pentru plata taxelor cu scadență în 2025. Astfel, anul acesta vor rămâne 1.800 de lei neachitați, care vor aduna penalități.

În acest caz poți contacta ANAF prin Formularul de Contact și le poți solicita să facă alocarea corect. 

Pot să plătesc în rate taxele?

Eșalonarea taxelor poate fi de mare ajutor mai ales atunci când contribuțiile la stat sunt mari. De altfel, se pot eșalona la plata numai datoriile care depășesc 500 de lei, pe o perioadă de maxim 12 luni. Rata dobânzii este de 7,3% pe an și am detaliat aici procedura de solicitare a eșalonării taxelor

Sursa: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024

27 iun. 2023 | 5 min

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit
Alătură-te celor peste 11.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
11.000 de antreprenori fără griji