Publicat in 08 mar. 2022 de Ana Paun | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

Publicat in 08 mar. 2022 de Ana Paun | 4 min

Procesul de înființare PFA nu durează mult, iar acesta este motivul pentru care este forma de organizare juridică preferată de persoanele care doresc să-și lanseze propria afacere rapid, fără prea mari bătăi de cap. Mai puține demersuri administrative înseamnă și costuri mai mici. Crearea unui SRL este mai dificilă și mai costisitoare, dar avantajul este că activele tale profesionale rămân separate de cele private. Iată mai jos care sunt avantajele și dezavantajele înființării unei PFA comparativ cu cele ale unei SRL.

Costuri de înființare

Indiferent că ai ales să devii Persoană Fizică Autorizată sau să îți deschizi un SRL, poți să faci acest lucru singur sau cu ajutor din partea unei firme de înființări PFA. Dacă te ocupi singur de depunerea actelor necesare, deschiderea unui PFA nu te va costa nimic, în timp ce pentru înființarea unui SRL vei scoate din buzunar în jur de 120 de lei. Dacă apelezi la asistență, fii pregătit să plătești circa 300 - 500 de lei pentru înființarea unui PFA și o sumă care va depăși 1.000 de lei în cazul unui SRL.

Coduri CAEN

În cazul unui PFA, poți să îți desfășori activitatea în limita maximă a 5 coduri CAEN, în timp ce o Societate cu Răspundere Limitată nu are niciun fel de restricții în acest sens.

Numărul salariaților

În pofida numelui acestei forme de organizare juridică, o Persoană Fizică Autorizată poate avea angajați, însă nu mai mult de trei. Pe de altă parte, în cazul unui SRL, nu există o limită în acest sens.

Răspunderea unui PFA

O Persoană Fizică Autorizată răspunde cu patrimoniul propriu - casă, mașină etc.. În cazul unui SRL, răspunderea este limitată, patrimoniul societății fiind separat de cel privat.

Contabilitate

O Persoană Fizică Autorizată poate să-și gestioneze singură afacerea, prin contabilitate în partidă simplă, internă. De asemenea, poate folosi diverse aplicații de contabilitate primară, care au avantajul de a fi prietenoase cu utilizatorul. O opțiune este și SOLO, care face asta pentru tine cu doar 89 RON pe lună.

Pentru funcționare, un SRL are nevoie de un contabil, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de 350 - 500 de lei pe lună.

Acces la bani

În cazul unei Persoane Fizice Autorizate, banii obținuți ca venit net pot fi cheltuiți de titular fără limitări sau nevoie de justificare. În cazul SRL-urilor, banii pot fi accesați fie sub formă de salariu (cu nivelul de impozitare aferent), fie sub formă de dividende anuale sau trimestriale.

Taxe și impozite

PFA-urile plătesc un impozit pe venit de 10% din venitul net (încasări minus cheltuielile deductibile). De asemenea, pentru veniturile mai mari de 6 salarii minime brute apare obligația de a plăti CASS (contribuția pentru sănătate), conform plafoanelor impuse prin lege (vezi mai multe detalii aici), iar pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute apare obligația de a plăti CAS (contribuția pentru pensie), conform plafoanelor impuse prin lege (vezi mai multe detalii aici).

În ceea ce privește SRL-urile, impozitul este de 1% din venitul net, dacă au minim un angajat, și 16% din profit, dacă nu au angajați. La acesta se adaugă impozitul pe dividende de 8%. La fel ca în cazul PFA-urilor, atunci cand veniturile din dividende depășesc echivalentul a 6 salarii minime brute (18.000 lei), asociatul are obligația de a plăti CASS (contribuția pentru sănătate), conform plafoanelor impuse prin lege.

O mențiune importantă este că veniturile din PFA sunt considerate, în general, mai bancabile decât cele din dividende, ușurând astfel accesul la opțiuni de creditare pentru titular.

Impactul modificărilor fiscale din 2023

2023 aduce schimbări și pentru microîntreprinderi, nu numai pentru PFA-uri. Începând de anul acesta, pentru ca un SRL să se încadreze ca microîntreprindere, e nevoie să aibă o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro (redusă de la 1.000.000 de euro) și cel puțin un angajat cu normă întreagă. De asemenea, impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 8%. 

Nivelul de taxe redus pentru o microîntreprindere a înclinat până acum balanța în favoarea SRL-ului pentru freelancerii care voiau să pornească pe cont propriu. Începând cu 2023, diferența de taxe între cele două forme de organizare scade, ca urmare a modificărilor fiscale. Astfel, pentru un venit lunar de aproximativ 5.000 de lei PFA-ul este varianta fiscală mai avantajoasă, în timp ce pentru un venit lunar de 10.000 de lei, balanța înclină în favoarea SRL-ului. 

Dacă vrei să îți faci o simulare pentru a ști cu câți bani rămâi în mână cu fiecare din cele două forme de organizare, ți-am pregătit un calculator de venituri și taxe.

Sursă foto: Pexels

09 ian. 2023 | 3 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (II)
Odată ce ți s-a emis codul special de TVA, în fiecare lună în care înregistrezi tranzacții internaționale va trebui să depui anumite declarații în funcție de felul operațiunilor pe care le faci. Află ce trebuie să faci după ce ai obținut codul de TVA intracomunitar, dar și cum poți face totul foarte simplu cu ajutorul SOLO.

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?
Atât PFA-urile, cât și ceilalți profesioniști care obțin venituri din activități independente vor plăti taxe mai mari începând cu 2023. Află ce praguri suplimentare au fost introduse și alte ce alte schimbări se aplică din 2023.

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)
O persoană fizică independentă (PFI) este o formă de organizare pentru profesiile liberale, care pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Află mai multe despre ce înseamnă, ce taxe plătești și cum înregistrezi un PFI.

15 aug. 2022 | 5 min

Totul despre PFA la normă de venit
Sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Află despre diferențele dintre cele două și cum te impactează.

09 ian. 2023 | 4 min

Ce trebuie să știi despre codul de TVA intracomunitar (I)
Poate ți s-a întâmplat să îți ceară clientul tău din UE codul de TVA sau să achiziționezi pentru PFA-ul tău diverse produse/servicii online din străinătate și să nu știi ce să completezi la rubrica VAT number. Află ce este codul de TVA intracomunitar, cum se obține și cum putem simplifica această procedură pentru tine.

10 nov. 2022 | 3 min

Ghidul de Black Friday pentru PFA-uri
Black Friday este una dintre cele mai intense perioade de cumpărături din an. Dincolo de efectul pe care ofertele îl au asupra portofelului personal, multe dintre ele pot fi chiar relevante sau utile pentru activitatea afacerii tale.