Publicat in 08 mar. 2022 de Ana Paun | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

Publicat in 08 mar. 2022 de Ana Paun | 4 min

Procesul de înființare PFA nu durează mult, iar acesta este motivul pentru care este forma de organizare juridică preferată de persoanele care doresc să-și lanseze propria afacere rapid, fără prea mari bătăi de cap. Mai puține demersuri administrative înseamnă și costuri mai mici. Crearea unei SRL este mai dificilă și mai costisitoare, dar avantajul este că activele tale profesionale rămân separate de cele private. Iată mai jos care sunt avantajele și dezavantajele înființării unei PFA comparativ cu cele ale unei SRL.

Costuri de înființare

Indiferent că ai ales să devii Persoană Fizică Autorizată sau să îți deschizi un SRL, poți să faci acest lucru singur sau cu ajutor din partea unei firme infiintari PFA. Dacă te ocupi singur de depunerea actelor necesare, deschiderea unei PFA nu te va costa nimic, în timp ce pentru înființarea unei SRL vei scoate din buzunar în jur de 120 de lei. Dacă apelezi la asistență, fii pregătit să plătești circa 300 - 500 de lei pentru înființarea unei PFA și o sumă care va depăși 1.000 de lei în cazul unui SRL.

Coduri CAEN

În cazul unei PFA, poți să îți desfășori activitatea în limita maximă a 5 coduri CAEN, în timp ce o Societate cu Răspundere Limitată nu are niciun fel de restricții în acest sens.

Numărul salariaților

În pofida numelui acestei forme de organizare juridică, o Persoană Fizică Autorizată poate avea angajați, însă nu mai mult de trei. Pe de altă parte, în cazul unei SRL nu există o limită în acest sens.

Răspunderea unei PFA

O Persoană Fizică Autorizată răspunde cu patrimoniul propriu - casă, mașină etc.. În cazul unei SRL, răspunderea este limitată, patrimoniul societății fiind separat de cel privat.

Contabilitate

O Persoană Fizică Autorizată poate să-și gestioneze singură afacerea, prin contabilitate în partidă simplă, internă. De asemenea, poate folosi diverse aplicații de contabilitate primară care au avantajul de a fi prietenoase cu utilizatorul. O opțiune este și SOLO, care face asta pentru tine cu doar 89 RON pe lună!

Pentru funcționare, o SRL are nevoie de un contabil, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de 350 - 500 de lei pe lună.

Acces la bani

În cazul unei Persoane Fizice Autorizate, banii obținuți ca venit net pot fi cheltuiți de titular fără limitări sau nevoie de justificare. În cazul SRL-urilor, banii pot fi accesați fie sub formă de salariu (cu nivelul de impozitare aferent), fie sub formă de dividende anuale sau trimestriale.

Taxe și impozite

PFA-urile plătesc un impozit pe venit de 10% din venitul net, respectiv încasări minus cheltuielile deductibile. De asemenea, pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute apare obligativitatea plății taxelor pentru sănătate (10%) și pensie (25%).

În ceea ce privește SRL-urile, impozitul pe încasări este de 1% dacă au angajat și 3% dacă sunt fără angajați. La acesta se adaugă impozitul pe dividende de 5%. La fel ca în cazul PFA-urilor, atunci cand veniturile din dividende depășesc echivalentul a 12 salarii minime brute (30.600 lei), acționarul plătește contribuția la sănătate de 10%.

O mențiune importantă este că veniturile din PFA sunt considerate, în general, mai bancabile decât cele din dividende, ușurând astfel accesul la opțiuni de creditare pentru titular.

Impactul modificărilor fiscale din 2023

2023 aduce schimbări și pentru microîntreprinderi, nu numai pentru PFA-uri. Începând de anul viitor pentru ca un SRL să se încadreze ca microîntreprindere, e nevoie să aibă o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro (redusă de la 1.000.000 de euro) și cel puțin un angajat cu normă întreagă. Impozitul pe dividende va crește în 2023 de la 5% la 8%. 

Nivelul de taxe redus la o microîntreprindere a înclinat până acum balanța în favoarea SRL-ului pentru freelancerii care voiau să pornească pe cont propriu. Începând cu 2023 diferența de taxe între cele două se reduce, ca urmare a noilor modificări fiscale. Astfel pentru un venit lunar de aproximativ 5.000 de lei PFA-ul este varianta fiscală mai avantajoasă, în schimb ce pentru un venit lunar de 10.000 de lei, balanța atârnă în favoarea SRL-ului. 

Sumar

PFA vs SRL 1080px wide v2.png

Sursă foto: Pexels