Publicat in 09 ian. 2023 de Ana Paun
3 min
| 30787
Publicat in 09 ian. 2023 de Ana Paun | 3 min | 30787
În articolul anterior, am povestit despre ce este codul de TVA intracomunitar, când ai nevoie de el, cum se emite un astfel de cod și, mai ales, cum te poate ajuta SOLO să îl obții. Poți afla răspunsurile aici, înainte să trecem mai departe.
Odată ce ți s-a emis codul special de TVA, în fiecare lună în care înregistrezi tranzacții internaționale va trebui să depui anumite declarații: D390 și/sau D301, în funcție de felul tranzacției (încasări UE/ cheltuieli internaționale).
Când obții venituri sau achiziționezi produse/servicii de la o firmă din UE, va trebui să declari lunar aceste tranzacții prin depunerea declarației D390. Prin această declarație informativă, tu arăți ce activitate ai avut pe PFA, la nivel european.
De asemenea, dacă achiziționezi produse/servicii din afara României (atât UE, cât și non-UE), va trebui să depui declarația D301, prin care tu declari pentru ce cheltuieli internaționale ai primit facturi cu TVA 0%, astfel încât să plătești acest TVA direct către ANAF din România.
Termenul-limită pentru depunerea declarațiilor D390/D301 este data de 25 a lunii următoare încasării facturii sau efectuării achiziției.
Desigur, nu este necesar să reții toate aceste detalii. Dacă ești abonat SOLO, noi avem grijă să depunem la timp toate declarațiile pentru tine.
PFA/PFI/SRL-urile devin plătitoare de TVA când depășesc pragul de venituri facturate de 300.000 RON într-un an. Când ești plătitor de TVA, emiți facturile cu TVA de 19%, colectezi TVA-ul de la clienții tăi și îl plătești către stat, adică plătești TVA pentru veniturile tale.
Dacă nu atingi plafonul și totuși deții cod de TVA intracomunitar, înseamnă ca tu vei emite facturile cu TVA de 0% și nu trebuie să plătești TVA la ANAF pentru veniturile tale, pentru că nu ai colectat nimic.
În schimb, pentru cheltuieli, situația stă un pic altfel. Ca orice consumator final, când cumperi ceva, plătești TVA-ul pe achiziție, indiferent că ești simplă persoană fizică, ori PFA/PFI/SRL plătitor sau neplătitor de TVA.
Deținerea unui cod de TVA intracomunitar (VAT number) face ca fiecare entitate să plătească TVA-ul pentru achiziții direct la ea în țară, în loc să îl achite către țara de unde a achiziționat produsul/serviciul.
Să luăm un exemplu:
Dacă achiziționez din țara X, serviciul S, care costă 100 de lei fără TVA și: