
Publicat data in 26 iun. 2025 de
Ana Păun
10 min
|
51
Publicat in 26 iun. 2025 de Ana Păun | 10 min | 51
În viața ta de SOLOprenor, un model de contract prestări servicii PFA scris bine poate face o diferență pentru liniștea ta mentală. Acesta îți protejează interesele și te ajută să stabilești relații profesionale solide cu clienții.
Un contract previne potențialele neînțelegeri, asigură o bază clară pentru ambele părți implicate și definește cadrul legal al colaborării. În plus, când este bine redactat denotă profesionalism, seriozitate și îți susține construirea credibilității muncii tale, iar oamenii vor continua să te recomande.
Un contract de prestări servicii PFA este un acord legal între tine ca Persoană Fizică Autorizată (PFA) și clientul tău. Prin acest contract, te angajezi să oferi anumite servicii în schimbul unei sume de bani. Un astfel de contract stabilește clar termenii colaborării și te protejează din punct de vedere legal.
Ce ar fi util să conțină un contract:
Un contract bun te ajută să eviți neînțelegerile legate de termenii colaborării. Asta creează un mediu de lucru profesionist și la construirea unor relații de afaceri bune pe termen lung. Acum, hai să vedem cum arată structura unui astfel de contract.
Ca să te asiguri că ai un contract complet și eficient, include următoarele secțiuni:
Dacă dorești să te asiguri că ai un contract care te protejează și stabilește clar termenii colaborării, următoarele clauze sunt utile să le incluzi:
Când lucrezi ca PFA și ai contracte de prestări servicii, ar fi de ajutor să știi ce taxe trebuie să plătești în urma facturilor emise pe baza contractelor pe care le-ai semnat:
a) Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este obligatorie și reprezintă 10% din venitul net cu doua exceptii (venituri mai mici de 6 salarii minime sau mai mari decât 60 de salarii minime; in primul scenariu vei plăti 2.430 de lei, iar in al doilea 24.300 de lei).
b) Contribuția de asigurări sociale (CAS) devine obligatorie doar peste 12 salarii minime ( venitul net este mai mare de 48.600 de lei).
Verifică mereu care sunt sumele exacte pe care trebuie să le plătești.
Alte aspecte de care să ții cont:
1. Evidența contabilă: Trebuie să ții o evidență clară a tuturor veniturilor și cheltuielilor tale. Asta te va ajuta să calculezi corect impozitele și să justifici veniturile dacă ai un control fiscal.
2. Deductibilitatea cheltuielilor: Vezi ce cheltuieli legate de activitatea ta poți scădea din venituri ca să plătești un impozit mai mic.
Dacă nu vrei să-ți faci de la zero un contract de prestări servicii pentru PFA-ul tău, avem noi un model de contract, editabil, ușor de modificat și personalizat în funcție de nevoile tale.
Il poți descărca de aici: Model contract prestări servicii PFA
Ca să adaptezi un contract la nevoile tale specifice, urmează acești pași:
1. Am nevoie de contract și pentru un proiect mic, de scurtă durată?
Da, este foarte recomandat. Chiar și pentru un proiect mic, un contract scris te protejează și clarifică așteptările. Stabilește clar ce ai de făcut, cât și când vei fi plătit. Un contract simplu este întotdeauna mai bun decât o înțelegere verbală, care poate duce la neînțelegeri.
2. Ce fac dacă un client refuză să plătească la termen?
Acesta este exact motivul pentru care ai un contract. Primul pas este să trimiți o notificare de plată scrisă (pe e-mail), menționând clauza din contract referitoare la termenele de plată și eventualele penalități de întârziere. Dacă clientul tot nu plătește, contractul semnat este documentul legal pe baza căruia poți acționa în instanță pentru recuperarea sumei.
3. Factura nu este suficientă?
De ce mai am nevoie și de contract? Factura și contractul au roluri diferite, dar complementare.
4. Când trebuie să devin plătitor de TVA?
Trebuie să te înregistrezi în scopuri de TVA atunci când veniturile tale anuale depășesc plafonul legal, care în prezent este de 300.000 lei. Este esențial să monitorizezi veniturile încasate și să te adresezi unui contabil când te apropii de acest prag. Legislația fiscală se poate schimba, deci verifică mereu plafonul actualizat.
5. Cine deține drepturile de autor asupra muncii mele (ex: un logo, un text, un cod sursă)?
Acest aspect trebuie clarificat în contract, în clauza de Drepturi de proprietate intelectuală. De regulă, poți stabili una din două variante:
6. Pot folosi un model de contract descărcat de pe internet?
Da, poți folosi un model ca punct de plecare, exact cum este și scopul acestui articol. Însă, este important să îl personalizezi pentru fiecare proiect și client în parte. Asigură-te că înțelegi fiecare clauză și că aceasta reflectă corect înțelegerea dintre tine și client. Pentru proiecte mari sau complexe, este întotdeauna o idee bună să ceri unui avocat să revizuiască documentul.
7. Care este diferența principală dintre un contract de prestări servicii (PFA) și un contract de muncă (CIM)?
Diferența apare din gradul de independență.
Ca angajat cu CIM, ești subordonat angajatorului. Acesta îți stabilește programul, sarcinile, locul de muncă și îți oferă echipamentele necesare. Angajatorul reține și plătește taxele pentru tine.
Fie că ai deja un PFA sau te gândești să înființezi unul, SOLO este o soluție care vine în întâmpinarea celor care vor ca lucrurile să fie simple și funcționale, iar tu să te concentrezi pe ce contează.
De la crearea contului și înființarea PFA-ului până la gestionarea contabilității și depunerea declarațiilor, SOLO îți explică lucrurile într-un mod clar, se asigură că totul se întâmplă corect și îți răspunde oricăror întrebări sau nelămuriri.