În perioada 3-6 mai, echipa SOLO nu va fi la birou. Vom răspunde întrebărilor începând cu marți, 7 mai, chiar la timp pentru declarația unică. Le dorim tuturor SOLOprenorilor sărbători liniștite!

Publicat in 13 iun. 2023 de Ana Paun
5 min | 4848

Cum lucrezi legal pe platformele de freelancing

Publicat in 13 iun. 2023 de Ana Paun | 5 min | 4848

Sumar

Freelancingul este o opțiune din ce în ce mai căutată pe piața din România. Această modalitate de lucru are foarte multe avantaje, însă vine și cu o serie de responsabilități. Una dintre ele este fiscalizarea și declararea veniturilor. Pentru a face asta, ai nevoie de o formă de organizare.

În acest articol, ți-am pregătit tot ce trebuie să știi despre cum să lucrezi legal și fără griji pe platformele de freelancing.

Trebuie să ai o formă juridică de organizare

Atunci când vrei să prestezi servicii pe Upwork, Fiverr sau alte platforme similare, trebuie să ai PFA sau SRL prin care să fiscalizezi activitatea economică.

Deoarece PFA-ul se înființează rapid și se administrează ușor, acesta este perfect pentru a face freelancing. Poți presta diverse servicii, de la IT, design și marketing digital, la traduceri și redactare de text, însă în limita a 5 coduri CAEN.

Dacă nu te-ai decis ce formă de organizare ți se potrivește, ți-am pregătit o comparație PFA vs SRL și un calculator de taxe pentru a te ajuta să alegi.

Ai nevoie de un cod de TVA intracomunitar

Activitatea desfășurată pe platformele de freelancing se încadrează la categoria de tranzacții intracomunitare în spațiul Uniunii Europene. Astfel, va trebui să îți inregistrezi PFA-ul în scopuri de TVA pentru a presta servicii intracomunitare.

Odată obținut, acest cod de TVA intracomunitar va fi trecut pe fiecare factură emisă către clienții de pe platforma de freelancing și va fi necesar să plătești TVA în România în fiecare lună în care sunt realizate astfel de tranzacții.

Cum îți transformi contul personal în cont de PFA pe Upwork

Dacă deja ai un cont personal pe o platformă de freelancing și vrei să îl transformi în cont de PFA fără să îți pierzi datele, este necesar să modifici anumite setări.

În platforma Upwork, trebuie să urmezi pașii de mai jos:

  1. Intri în contul tău de Upwork
  2. Mergi la „Setări”
  3. Selectezi „Tax Information”
  4. Completezi secțiunea „Tax Residence” cu sediul PFA-ului tău
  5. În câmpul de mai jos selectezi „I am not a U.S. person”
  6. Completezi secțiunea „Legal Name of Taxpayer” cu numele PFA-ului tău
  7. La „Federal Tax Classification” selectezi „Corporation”
  8. La „Country of Incorporation” alegi Romania
  9. În câmpul „Tax Information - Additional Request” selectezi „I have a VAT Number”
  10. Iar mai jos introduci codul de TVA intracomunitar al PFA-ului tău

Tot ce îți rămâne de făcut acum este să salvezi noile setări și să îți desfășori activitatea.

Cum emiți facturi pe platformele de freelancing

Când lucrezi pe platformele de freelancing, modul de facturare depinde de la platformă la platformă. 

Spre exemplu, dacă optezi pentru platforma Fiverr, nu vei emite factura către clientul final, adică cel pentru care faci proiectul, ci direct către Fiverr.

Vei găsi în platformă datele de facturare pentru Fiverr, adică datele fiscale, sediul și tot ce ai nevoie pentru a emite factura corect.

Dacă lucrezi pe Upwork, platforma emite facturile în numele tău pentru clientul final. În această situație, tot ce trebuie să faci este să descarci facturile din platformă și să le înregistrezi în contabilitate.

Cum retragi banii

Unul aspect bine de știu când folosești o platformă de freelancing este că pentru a putea folosi banii pe care îi obții va trebui să îi retragi din contul de pe platformă. 

Spre exemplu, dacă alegi să lucrezi pe Upwork, cea mai accesibilă și eficientă metodă de a-ți retrage banii este transferul direct în contul tău bancar. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a selecta această opțiune:

  1. Intri în contul tău de Upwork
  2. Mergi la „Setări”
  3. Selectezi „Get Paid”
  4. În câmpul „Withdrawal methods” selectezi „Add method”
  5. La „Direct to Local Bank (RON)” selectezi „Set up”
  6. Introduci codul SWIFT al băncii la care ai contul bancar și apeși pe „Find”
  7. Completezi câmpurile de mai jos cu datele contului tău bancar
  8. Bifezi căsuța prin care confirmi că ești deținătorul contului, apeși „Next” și salvezi informațiile

O altă modalitate prin care poți intra în posesia banilor este să apelezi la platforme intermediare precum PayPal sau Payoneer. Dacă te gândești să optezi pentru această variantă, este necesar să știi că vei plăti comision, iar costul tranzacțiilor este mai mare.

Alte informații utile

Atunci când îți începi activitatea pe o platformă de freelancing, este important să ai în vedere dacă vei plăti un comision pentru fiecare proiect pe care îl realizezi prin intermediul acesteia. De regulă, platformele de acest fel emit o factură pentru comisionul încasat, iar tu ai obligația de a o înregistra în contabilitate. Face excepție de la această regulă platforma Fiverr.

DISTRIBUIE ARTICOL

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024

27 iun. 2023 | 5 min

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit
Alătură-te celor peste 9.500 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
9.500 de antreprenori fără griji