Publicat in 10 nov. 2022 de Ana Paun
3 min | 1351

Ghidul de Black Friday pentru PFA-uri

Publicat in 10 nov. 2022 de Ana Paun | 3 min | 1351

Sumar

Black Friday este una dintre cele mai intense perioade de cumpărături din an. Oferte peste oferte ne inundă feed-urile și ne prind în sentimentul lor de urgență, dar, dincolo de efectul pe care îl au asupra portofelului personal, multe dintre ele pot fi chiar relevante sau utile pentru activitatea afacerii tale. Există însă câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să achiziționezi ceva pe PFA de Black Friday.

Cumpărături relevante pentru PFA-ul tău

Înainte să te hotărăști că vrei să cumperi ceva pe PFA, trebuie să te asiguri că produsul se încadrează la cheltuieli deductibile sau parțial deductibile. Conform legii, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli care sunt realizate în scopul desfășurării activității PFA-ului, iar suma lor se scade din veniturile brute în momentul calculării taxelor

Atenție, însă, la faptul că aceleași produse pot fi înregistrate ca fiind deductibile de unele PFA-uri și de altele nu. Spre exemplu produse cosmetice pot fi deductibile pentru un hair stylist, dar nu pot fi deduse de un curier. Hainele (uniformele) pot fi deduse de un medic, dar nu pot fi deduse de un programator, etc.

Documente justificative pentru cheltuieli

Nu uita că, pentru a înregistra o cheltuială deductibilă, este nevoie de un document justificativ. Acesta poate fi: 

  • factura emisă pe numele PFA-ului însoțită de o chitanță/ordin de plată/ extras de cont
  • bonul fiscal având înregistrat CUI-ul PFA-ului 

Astfel, chiar dacă faci cumpărături online sau în magazine fizice, nu uita să ai CUI-ul la îndemână și asigură-te că menționezi comerciantului faptul că ai nevoie de el pe bon/factură.

Cheltuieli mai mari pe PFA

În cazul în care decizi să cumperi un produs relevant pentru activitatea PFA-ului tău, iar acesta costă mai mult de 2500 de lei, devine încadrat ca „mijloace fixe”. Asta înseamnă că deducerile din impozit asociate acestei cheltuieli se vor face eșalonat în mai multe luni (găsești o listă aici).

Spre exemplu, să zicem că lucrezi în marketing și comunicare sau ești la IT în sistem real și îți cumperi un laptop de 5000 de lei. Durata medie de viață considerată pentru un laptop este de 3 ani, astfel că cei 5000 de lei se vor împărți pe luni pentru această perioadă, deci se vor deduce câte 138.89 lei în fiecare lună pentru următorii 3 ani. Dacă ți-l iei în noiembrie, deducerea de taxe din anul acesta va fi doar cea aferentă celor două luni.

Sursa foto: Pexels

DISTRIBUIE ARTICOL

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024
Alătură-te celor peste 9.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
9.000 de antreprenori fără griji