
Publicat in 11 iul. 2025 de
Ana Păun
8 min
|
18
Publicat in 11 iul. 2025 de Ana Păun | 8 min | 18
Dacă te pregătești să începi o activitate independentă în 2025, alegerea între Persoană Fizică Autorizată (PFA) și Întreprindere Individuală (II) poate veni cu neclaritate. La SOLO am creat acest ghid care să te ajute să iei decizia potrivită pentru tine.
Descoperă avantajele, dezavantajele și cum se aseamănă sau diferențiază cele doua pentru a decide ce ți se potrivește cel mai bine.
O Persoană Fizică Autorizată (PFA) e o formă de organizare economică prin care o persoană fizică desfășoară activități economice în mod independent, folosindu-și forța de muncă și aptitudinile profesionale. Ce înseamnă asta?
E o cale simplă de a-ți transforma abilitățile într-o afacere, cu mai puține formalități decât alte forme juridice. Înființarea unui PFA poate fi un proces simplificat, mai ales dacă optezi să-ți înființezi PFA-ul folosind o soluție digitală completă.
În schimb, o Întreprindere Individuală (II) e tot o formă de organizare economică fără personalitate juridică, aparținând unui singur individ. Similar cu PFA, Întreprinderea Individuală îți permite să ai o varietate de activități comerciale, dar cu anumite particularități legate de numărul de angajați și codurile CAEN permise.
Ambele forme juridice sunt reglementate de legi specifice, inclusiv Legea 182/2016 și OUG 44/2008, care stabilesc cadrul legal pentru funcționarea lor. Alegerea între cele două depinde de specificul afacerii tale și de planurile de dezvoltare pe termen lung.
Pentru a alege corect între PFA și II, le putem analiza în oglindă. Primul pas ar fi să înțelegi ce au în comun, iar apoi ne vom concentra pe diferențele reale, care vor înclina balanța într-o parte sau alta.
Ce au în comun? Aspecte similare PFA și II
Acestea sunt caracteristicile identice, care se aplică ambelor forme de organizare:
Avantaje comune:
Dezavantaje comune:
Diferențe PFA și II
Dacă la capitolele de mai sus PFA și II sunt similare, decizia finală se va baza exclusiv pe următoarele diferențe, care țin de dorințele și viziunea ta pe termen lung.
1. Potențialul de creștere (echipa și activitățile)
Aici apare prima diferență majoră, care ține de amploarea pe care dorești să o dai afacerii tale. O Întreprindere Individuală este construită pentru o scară puțin mai mare:
2. Limitarea legală
Există o singură incompatibilitate impusă de lege: o persoană fizică nu poate deține simultan calitatea de PFA și pe cea de titular al unei Întreprinderi Individuale. Trebuie să alegi una dintre ele.
În anul 2025, atât PFA, cât și Întreprinderea Individuală (II) au exact același regim fiscal și contribuții sociale. Astfel, indiferent de forma juridică pe care o alegi, taxele și contribuțiile obligatorii rămân aceleași.T
Taxe și contribuții II și PFA (în sistem real)
Pe scurt, II-urile PFA-urile în sistem real plătesc taxe în funcție de veniturile și cheltuielile reale pe care le au. Această formă de organizare este potrivită pentru marea majoritate a meseriilor și este aleasă mai ales de cei care pot înregistra multe cheltuieli cu desfășurarea activității lor. Aceste cheltuieli deductibile se înregistrează alături de venituri în registrele contabile.
PFA-urile și II-urile în sistem real plătesc în 2025:
a) II-urile și PFA-urile cu venituri anuale mai mari de 243.000 de lei (60 de salarii minime), plătesc sănătatea plafonată la acest prag, respectiv 24.300 de lei.
b) II-urile și PFA-urile cu venituri mai mici de 24.300 de lei (6 salarii minime), plătesc o contribuție minimă de 2.430 de lei. Această regulă nu se aplică pentru cei care:
2. Contribuție la pensie (CAS): se calculează ca 25% din plafoanele de 12 și 24 de salarii astfel:
3. Impozit pe venit: se calculează ca 10% din suma obținută după ce din încasările totale se scad cheltuielile deductibile, contribuția la pensie și contribuția la sănătate. Persoanele cu handicap de grad 1 și 2 sunt scutite de plata impozitului.
Pentru ca un II sau PFA să se încadreze la normă de venit trebuie să îndeplinească două condiții simultan:
PFA-urile la normă plătesc în 2025:
II-urile sau PFA-urile la normă nu pot înregistra cheltuieli ca cele în sistem real. Declarația unică pentru aceste taxe și contribuții se depune până la 25 mai 2026.
Criteriu diferențiere | PFA (Persoană Fizică Autorizată) | II (Întreprindere Individuală) |
Număr maxim angajați | 3 | 8 |
Număr maxim Coduri CAEN | 5 | 10 |
Compatibil? | Nu poate fi deținută simultan cu un II | Nu poate fi deținută simultan cu PFA |
Pentru a face rapid alegerea corectă între cele două forme juridice, răspunde la următoarele întrebări esențiale:
Așadar, indiferent de forma juridică pe care o alegi, gestionarea eficientă a afacerii tale este esențială. SOLO îți oferă instrumentele necesare pentru a-ți simplifica activitatea, de la înființarea PFA-ului sau II-ului tău până la gestionarea contabilității și depunerea declarațiilor.
Indiferent dacă ești la început de drum sau ai deja experiență, SOLO te ajută să navighezi cu ușurință prin complexitatea legislației și să iei cele mai bune decizii pentru viitorul afacerii tale. Simplifică-ți viața de PFA sau II cu SOLO și concentrează-te pe activitate, nu pe contabilitate!