Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită! Vezi detalii
Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită!

Publicat in 30 iun. 2023 de Ana Paun
4 min | 2695

10 Meserii despre care nu știai că sunt la normă de venit

Publicat in 30 iun. 2023 de Ana Paun | 4 min | 2695

Sumar

În România, există două tipuri de PFA, la normă de venit și în sistem real, fiecare având modalități de taxare diferite. 

PFA-urile în sistem real plătesc taxe în raport cu venitul net, în timp ce PFA-urile la normă de venit se raportează la o normă legală, beneficiind de anumite facilități fiscale.

Ce facilități fiscale au PFA-urile la normă de venit?

Pentru că modul de taxare se raportează la valoarea normei de venit, PFA-urile care se încadrează la acest sistem de impozitare vor plăti o sumă fixă, indiferent de cât încasează. Acest lucru este un avantaj când știi că vei avea venituri mai mari decât norma și un dezavantaj în caz contrar. 

Taxe pe care le plătește un PFA la norma de venit sunt: 

  • Impozit pe venit va fi 10% din valoarea normei, 
  • Contribuția la sănătate va fi reprezentată de 10% din valoarea normei
  • 9.900 de lei contribuție la pensie, atunci când norma este mai mare de 12 salarii minime brute,
  • 19.800 de lei contribuție la pensie, atunci când norma este mai mare de 24 de salarii minime brute.

Ce activități se încadrează la normă de venit?

Nu pentru toate activitățile poți opta pentru sistem de impozitare la normă de venit. Există o listă prestabilită de autorități pe care o găsești aici. Însă există multe alte profesii despre care nu știai că beneficiază de aceste facilități fiscale, cum ar fi:

  1. Activități de secretariat. În acest domeniu se încadrează activitățile de planificare financiară, facturare și păstrare a evidențelor, repartizare a personalului și a mijloacelor fizice, precum și organizarea logistică.
  2. Fotograf/Videograf. Mulți profesioniști aleg să își înființeze SRL, neștiind că pentru aceste activități îți poți înființa PFA la normă de venit și te bucuri de un sistem fiscal mai avantajos.
  3. Profesor. Dacă vrei să oferi meditații pe o platformă specializată sau în mod individual, este important să știi că ai opțiunea de a-ți înființa PFA la normă de venit.
  4. Dresor de animale. Dresajul de animale este o meserie mai puțin populară, dar care se bucură de facilități fiscale.
  5. Croitorie. Acest domeniu include atât modificările și retușurile, cât și crearea de obiecte vestimentare.
  6. Cosmetică și înfrumusețare. Deși denumirea pare restrictivă, înglobează toate activitățile din domeniul beauty.
  7. Asistență socială. În acest domeniu se încadrează activitățile de îngrijire medicală, cât și cele de asistență socială pentru bătrâni sau pentru persoanele în incapacitate de a se îngriji singure.
  8. Menaj. Așa cum sugerează și denumirea, sunt incluse toate activitățile de curățenie și întreținere de spații.
  9. Tehnician veterinar. La această categorie se încadrează asistenții veterinari și cei care operează ambulanțele pentru animale.
  10. Reparare de electrocasnice și electronice. Aici se încadrează reparațiile pentru toate tipurile de aparate electronice și electrocasnice.

Unde pot verifica dacă un anumit cod CAEN este la normă?

După ce îți alegi domeniul de activitate, este indicat să verifici dacă acesta se încadrează la normă de venit și să optezi pentru sistemul de impozitare potrivit. Lista cu codurile CAEN se actualizează anual și o găsești pe site-ul ONRC, aici. Pentru a verifica, este necesar să selectezi județul în care are sediul PFA-ul tău.

Cum se calculează norma de venit?

Norma de venit este stabilită prin lege la începutul fiecărui an și poate fi diferită de la un județ la altul. Majoritatea normelor sunt egale cu 12 salarii minime brute sau mai mari. 

De asemenea, dacă ești angajat cu contract individual de muncă, beneficiezi de o reducere a normei de până la 50%, în funcție de localitatea în care are sediul PFA-ul tău.

DISTRIBUIE ARTICOL

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024

27 iun. 2023 | 5 min

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji