Publicat in 19 dec. 2023 de Ana Paun
4 min | 5975

E-factura: 10 pași pentru înregistrarea în SPV ca persoană juridică

Publicat in 19 dec. 2023 de Ana Paun | 4 min | 5975

Sumar

De la 1 ianuarie 2024, sistemul e-Factura devine obligatoriu pentru persoanele juridice din România, indiferent de forma de organizare. Poți afla mai multe despre ce este e-Factura și cum te poate ajuta SOLO în articolul nostru

Pentru a putea folosi sistemul e-Factura, vei avea nevoie de un cont de persoană juridică în Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF. Chiar dacă ai deja cont în SPV pe persoană fizică (în cazul în care ai ales să îți plătești taxele prin această platformă, spre exemplu), în continuare va fi nevoie să îți înregistrezi PFA-ul ca persoană juridică pentru a putea accesa sistemul. 

Iată 10 pași pentru a-ți crea cont în SPV și a putea accesa și folosi sistemul e-Factura.

Pregătirea documentației

1. În primul rând, ai nevoie de o semnătură digitală pentru a putea certifica autenticitatea documentelor tale. Îți recomandăm să o cumperi de la unul dintre cei 5 furnizori acreditați în România (CertSign, Trans Sped, Namirial, DigiSign, AlfaSign). Achiziția semnăturii digitale trebuie să fie pe numele tău, pe persoană fizică. Notă: Dacă ești utilizator MacOS, sugerăm achiziționarea unui token fizic (nu cloud) - din experiența noastră, doar acesta funcționează.

2. Instalezi semnătura digitală pe calculator sau laptop. Furnizorul îți va oferi informațiile necesare pentru a putea face acest lucru. 

3. Descarci și instalezi Adobe Acrobat Reader, o aplicație gratuită de citire a documentelor prin care semnătura digitală poate fi aplicată. Găsești aici versiunea pentru Windows (32 bits) și aici pe cea pentru MacOS.

4. Descarci acest formular pe calculator și îl deschizi cu doar cu Adobe Acrobat Reader. Dacă îl deschizi în alt program (inclusiv in browser) sau pe telefon, acesta va afișa un text temporar care îl face imposibil de folosit. 

5. Completezi formularul cu numele și adresa ta de e-mail așa cum le-ai folosit și la achiziția semnăturii digitale, iar apoi semnezi documentul în Adobe Reader, doar la secțiunea “Semnătură utilizator” de pe prima pagină. În partea de jos, pe a doua pagină, documentul va trebui semnat de furnizorul de la care ai cumpărat semnătura digitală.

6. Trimiți documentul semnat de către tine la furnizorul tău de semnătură digitală pentru a fi semnat de către ei. Vei găsi instrucțiuni pe website-ul lor.

7.  Ultimul lucru pe care îl ai de pregătit este arhiva cu acte necesare pentru crearea contului. Este nevoie să ai pe calculator o poza cu buletinul tău și o poză cu certificatul de înregistrare a PFA-ului. Pe acestea trebuie să le pui într-o arhivă .ZIP.

Crearea contului SPV

8. Pentru a-ți putea crea cont în SPV, poți accesa acest link, unde va fi nevoie să introduci CUI-ul PFA-ului tău și aceeași adresă de e-mail pe care ai folosit-o la achiziția semnăturii digitale. De asemenea, tot în acest pas trebuie să încarci arhiva .ZIP cu actele menționate mai sus și documentul de confirmare semnat de tine și de furnizorul tău de semnătură digitală.

9. Aștepți să primești confirmarea de la ANAF, care, din experiența noastră, poate dura câteva zile lucrătoare.

10. După primirea e-mailului de confirmare, sincronizarea contului va mai dura probabil încă câteva ore. După aceea, vei putea accesa contul tău SPV de persoană juridică și vei putea încărca sau vizualiza e-facturi.

Procesul este unul complex, de aceea este important să îți dai timpul necesar pentru a trece prin toți pașii. Dacă nu vrei să investești timpul și energia ta în acest demers, hai cu PFA-ul la SOLO și ne ocupăm noi de tot, de la deschiderea contului la sincronizarea facturilor în formatul standardizat. 

DISTRIBUIE ARTICOL

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024
Alătură-te celor peste 8.500 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
8.500 de antreprenori fără griji