Coduri CAEN pentru profesii liberale: Ghid 2025

Publicat in 21 iul. 2025 de Ana Păun
8 min | 22

Publicat in 21 iul. 2025 de Ana Păun | 8 min | 22

PFI

Sumar

Subiectul codurilor CAEN a devenit prezent anul acesta odată cu noua clasificare a activităților economice, CAEN Rev.3. La SOLO ne-am gândit să punem împreună cunoștințele noastre într-un ghid ce îți oferă o imagine de ansamblu asupra profesiilor liberale, de la definiția legală, lista codurile CAEN specifice PFI-urilor, până la obligațiile fiscale.

Ce sunt profesiile liberale și cum sunt încadrate

Profesiile liberale sunt activități predominant intelectuale, desfășurate în mod independent, pe proprie răspundere și cu o calificare profesională specifică. 

Acestea sunt definite prin legi speciale, iar pentru a putea lucra independent în aceste domenii este nevoie să primești o autorizație sau drept de liberă practică urmată de înregistrarea fiscală la ANAF.

Ce definește o profesie liberală?

  • Se bazează pe o pregătire profesională solidă, într-un anumit domeniu
  • Le practici în nume propriu și ești responsabil pentru deciziile tale
  • Ai autonomie în modul în care îți desfășori activitatea
  • Oferi servicii bazate pe cunoștințe specializate, în folosul clienților tăi

Pentru a fi considerată profesie liberală, o activitate trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  1. Să fie recunoscută și reglementată de o lege specifică
  2. Să existe o instituție sau un organism profesional care verifică dacă ai calificările necesare, îți dă autorizația de a practica și te înregistrează într-un registru
  3. Legea trebuie să spună clar că ai nevoie de o autorizație sau de o legitimație de membru pentru a profesa

Acum că știi ce sunt profesiile liberale, hai să vedem care sunt cele recunoscute în România și ce coduri CAEN li se atribuie.

Lista profesiilor liberale în România și Coduri CAEN pentru PFI

În România, există o varietate de profesii liberale, fiecare cu regulile ei. Fiecare profesie liberală are un cod CAEN specific, care indică tipul de activitate pe care o desfășori.

Mai jos găsești lista profesiilor reglementate în România și informații detaliate despre acestea care te pot ajuta să identifici și să utilizezi codul CAEN corect conform Rev.3 la înregistrarea fiscală și în toate documentele oficiale.

Lista Coduri CAEN profesii liberale conform Rev. 3 (varianta actualizată a codurile CAEN). 

*Orice schimbare obligatorie de cod CAEN de la Rev. 2 la Rev. 3 are termen limită data de 24 septembrie 2026, adică 18 luni de la cea a publicării care a fost 25 martie 2025. 

Înregistrarea fiscală la ANAF pentru profesii liberale

Spre deosebire de alte tipuri de activități, ca liber profesionist înregistrarea se face direct la ANAF ca Persoană Fizică Independentă (PFI). Asta înseamnă că trebuie să obții autorizația de la organizația profesională care te reprezintă.

Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să poți profesa legal ca PFI (liber profesionist):

  1. În primul rând, obții autorizația de la organismul profesional care reglementează profesia ta (de exemplu, Colegiul Medicilor dacă ești medic sau COPSI dacă ești psiholog).
  2. Apoi, completezi și depui formularul 070 la ANAF. Aici vei include informații despre tine, despre profesia ta, codul CAEN și adresa unde îți desfășori activitatea.
  3. Atașezi copia CI, avizul profesional și dovada sediului (contractul de comodat)
  4. După ce ai depus dosarul, ANAF-ul îți va da un cod de înregistrare fiscală (CIF).

Înregistrarea fiscală la ANAF pentru profesii liberale

Dacă ești liber profesionist în România, ai anumite obligații fiscale și contabile de care trebuie să ții cont. Hai să vedem care sunt cele mai importante.

Cum ții evidența contabilă

Persoanele care obțin venituri din activități independente printr-un PFI conduc contabilitatea în partidă simplă. Asta înseamnă:

  • Să înregistrezi toate încasările și plățile într-un Registru-jurnal de încasări și plăți
  • Să întocmești un Registru-Înventar care cuprinde elementele de activ și de pasiv inventariate
  • Să utilizezi Registrul de evidență fiscală pentru a ține o evidență a informațiilor utile pentru calculul venitului net impozabil

Cum declari veniturile

O dată pe an, până la data de 26 mai a anului următor trebuie să depui Declarația Unică (formularul 212). Aici declari veniturile pe care le-ai realizat în anul fiscal încheiat, veniturile estimate pentru anul fiscal curent și stabilești impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate.

De exemplu pentru anul anul fiscal 2025, Declarația Unică se depune până pe 26 mai 2026. 

Ce impozite și contribuții plătești

Ca liber-profesionist, ai de plătit:

  • Impozit pe venit: 10% din venitul net anual (diferența dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile) sau din norma de venit, dacă optezi și te încadrezi pentru acest sistem.
  • Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS):se calculează ca 10% din venitul net (încasări minus cheltuieli deductibile). 

Există două excepții de la această regulă:

  • PFI-urile cu venituri anuale mai mari de 243.000 de lei (60 de salarii minime), plătesc sănătatea plafonată la acest prag, respectiv 24.300 de lei. 
  • PFI-urile cu venituri mai mici de 24.300 de lei (6 salarii minime), plătesc o contribuție minimă de 2.430 de lei. Această regulă nu se aplică pentru cei care: 
    • Au pierderi (venituri mai mici decât cheltuielile), sau au venitul net egal cu zero. 
    • Au un contract de muncă în paralel și contribuie cel puțin 2.430 de lei la sănătate prin acesta.
    • Sunt studenți și au mai puțin de 26 de ani. 
    • Au un handicap de gradul 1 sau 2.

De reținut: PFI-urile (Persoanele fizice Independente) au același regim de impozitare ca și PFA-urile în sistem real. 

  • Contribuția de asigurări sociale (CAS): Procentul este de 25%, aplicat la o bază de calcul ce poate fi plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară (valabil pentru veniturile din 2024/2025), dacă veniturile nete anuale depășesc aceste plafoane. Sub plafonul de 12 salarii minime, plata este opțională. Această contribuție este pentru sistemul public de pensii.

Ce documente trebuie să emiți

Pentru fiecare serviciu pe care îl prestezi, este nevoie să emiți o factură. Aceste documente te ajută atât pe tine cât și pentru clienții tăi pentru a avea o evidență clară a tranzacțiilor.

În acest fel te asiguri că totul este în regulă cu activitatea ta, dar te și asiguri că respecți aceste obligații fiscale și contabile pentru a evita plata unor amenzi nedorite. 

Cum te poate ajuta SOLO

Fie că ai deja un PFI sau te gândești să înființezi unul, SOLO este o soluție care vine în întâmpinarea celor care vor ca lucrurile să fie simple și funcționale.

De la crearea contului și înființarea PFI-ului până la gestionarea contabilității și depunerea declarațiilor, SOLO îți explică lucrurile într-un mod clar, se asigură că totul se întâmplă corect și îți răspunde oricăror întrebări sau nelămuriri.

Citește mai multe despre:

DISTRIBUIE ARTICOL

04 iul. 2023 | 5 min

PFI
Ghid de înființare pentru PFI

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

22 feb. 2024 | 4 min

Ce înseamnă să fii medic cu PFI
Alătură-te celor peste 12.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
12.000 de antreprenori fără griji