Mai ai întrebări despre e-Factura? Participă gratuit la webinar-ul nostru de pe 26 septembrie, ora 18:00!
Înscrie-te

Publicat in 20 mai 2024 de Ana Paun
5 min | 3054

Cum poți plăti taxele în rate?

Publicat in 20 mai 2024 de Ana Paun | 5 min | 3054

Sumar

Eșalonarea plății taxelor poate fi o soluție eficientă pentru gestionarea fluxului de bani și evitarea penalităților pentru neplata la timp. Totuși, nu toate datoriile sunt eligibile pentru eșalonare, iar condițiile care trebuie îndeplinite sunt stricte. În acest articol, vom clarifica tot ce trebuie să știi pentru a naviga cu succes acest proces și pentru a-ți putea plăti taxele în rate.

Cine poate plăti taxele în rate?

Persoanele fizice (PFA, PFI, II) pot beneficia de plata în rate a taxelor către ANAF pe o perioadă de maximum 12 luni pentru sumele care depășesc 500 de lei.

Pentru a beneficia de eșalonarea simplificată a obligațiilor fiscale, PFA-ul nu trebuie să fie implicat în procedura falimentului, dizolvare sau insolvență. De asemenea, toate declarațiile fiscale trebuie să fie depuse corect și la timp pentru a asigura eligibilitatea pentru această facilitate. 

În plus, dacă ANAF determină că PFA-ul nu are capacitatea financiară de a respecta planul de eșalonare, cererea poate fi respinsă. Iar dacă, spre exemplu, un PFA a beneficiat anterior de eșalonare și nu a respectat termenii acesteia (de exemplu, neplătind ratele la timp), este posibil ca ANAF să respingă o nouă cerere.

Ce taxe nu se pot eșalona?

În principiu, se pot plăti în rate obligațiile fiscale de tipul contribuțiilor la sănătate (CASS) sau pensie (CAS), precum și impozitul pe venit, dacă acestea nu pot fi plătite până la 27 mai.

Iată ce pentru ce obligații fiscale nu se poate face cerere de eșalonare:

  • Taxele care au făcut deja obiectul unei eșalonări anterioare​;
  • Obligații fiscale cu scadență ulterioară;
  • Impozite și contribuții sociale cu reținere la sursă, inclusiv impozitele pe salarii și contribuțiile sociale reținute de angajatori​;
  • Accize aplicate pe produse precum alcoolul, tutunul și produsele energetice​;
  • Ajutoare de stat sau de minimis de recuperat, adică situațiile în care statul a decis să ceară înapoi banii acordați din diverse motive ce țin de acordarea sau gestionarea acestora; 
  • Taxe aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc​.

Care sunt pașii pentru obținerea eșalonării?

Pentru a obține eșalonarea taxelor trebuie să completezi formularul D7 (se găsește pe site-ul ANAF aici) cu informațiile tale de identificare, perioada și ratele lunare pe care le poți efectua și să îl depui online. Formularul se deschide doar cu Adobe Acrobat Reader. Dacă îl deschizi în alt program (inclusiv în browser) sau pe telefon, va afișa un mesaj de eroare. Având în vedere că taxele eșalonate trebuie să fi avut scadența înainte de depunerea cererii, poți cere plata în rate a taxelor pe anul trecut oricând după 27 mai.

Vei primi decizia de eșalonare (sau respingere) de la ANAF în format electronic în SPV în termen de 5 zile de la depunerea cererii.

Cât este dobânda?

Conform reglementărilor fiscale actuale, dobânda aplicată pentru eșalonarea simplificată a taxelor este de 0,02% pe zi de întârziere, ceea ce echivalează cu aproximativ 7,3% pe an. Această dobândă este percepută pentru a compensa amânarea plății obligațiilor fiscale și pentru a încuraja contribuabilii să respecte graficul de plată stabilit. 

Este important de menționat că în cazul în care ratele nu sunt achitate la termen, se aplică și penalități de întârziere, care pot fi de 5% din suma restantă​.

DISTRIBUIE ARTICOL

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024

27 iun. 2023 | 5 min

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji