Publicat in 28 feb. 2024 de Ana Paun
3 min
| 3213
Publicat in 28 feb. 2024 de Ana Paun | 3 min | 3213
Dacă îți dorești să susții asociațiile nonprofit, o poți face complet gratuit. Completează Declarația Unică sau Formularul 230 și redirecționează 3,5% din impozitul pe care îl plătești anual către stat.
Orice persoană fizică autorizată (PFA) care înregistrează venituri poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit prin completarea Declarației Unice.
Dacă nu ai obligația de a depune declarația unică, poți redirecționa 3,5 din impozitul datorat statului pentru veniturile obținute din salarii/pensii prin completarea Formularului 230.
Redirecționarea impozitului NU este o donație. Este alegerea ta cum vrei să fie folosiți o parte din banii pe care îi virezi oricum statului, sub formă de impozit pe veniturile obținute în 2023.
Tot ce trebuie să faci este să completezi secțiunea 1.9 din capitolul I al declarației unice cu datele organizației nonguvernamentale către care vrei să redirecționezi până la 3,5% din impozitul tău pe venit. În cazul în care nu alegi să susții o cauză anume, întreaga sumă va rămâne la bugetul de stat.
Dacă ești client SOLO, poți selecta dintr-un click unul dintre cele 4 ONG-uri partenere: HOSPICE Casa Speranței, Teach for Romania, Asociația Recorder și Galantom.
HOSPICE Casa Speranței este organizația non-profit înființată în 1992 la Brașov și a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România, fiind cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov şi București, echipe mobile în cinci orașe - București, Brașov, Făgăraș, Zărnești și Giurgiu, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație, dar și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.
În cei 32 de ani de activitate, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 50.000 de copii și adulți și peste 100.000 de aparținători.
Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală, parte din reţeaua globală Teach for All, care caută și pregăteşte oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni educatori, învăţători sau profesori în învăţământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.
În 2014, au pornit la drum cu 18 profesori și învăţători lideri, în unele dintre cele mai vulnerabile comunități din România, cu întrebarea: Cum ar arăta școala pentru elevii din mediile vulnerabile cu profesori pregătiți și motivaţi pentru această provocare, care cred în potenţialul fiecărui elev, care știu și pot să facă școala interesantă şi relevantă pentru elevii lor?
Fiindcă educația este vitală pentru un parcurs de succes în viață, misiunea lor este de a se asigura că fiecare copil pornește la drum cu șanse egale. Astfel, Teach for Roamnia oferă copiilor din medii vulnerabile acces neîngrădit la educație de calitate.
Recorder este una dintre cele mai importante publicații de jurnalism independent din România.
A pornit cu patru oameni, în 2017, și s-a transformat rapid într-o echipă de 22 de jurnaliști, care documentează subiecte despre corupție sistemică, probleme din justiție, politică internă, sistemul medical și multe altele.
Pe lângă subiectele de investigație, Recorder mai produce știri, newslettere, emisiuni de opinie și pamflet. Toate acestea sunt posibile datorită donațiilor primite de la public, care reprezintă peste 90% din veniturile redacției.
Galantom.ro este o platformă non-profit care ofera ONG-urilor din Romania soluții digitale ca să strângă fondurile de care au nevoie pentru a rezolva problemele din comunitățile în care lucrează.
Galantom.ro este cunoscută în special ca platforma prin care poți să strângi fonduri pentru cauza în care crezi donându-ți cadourile de ziua de naștere sau cu altă cu ocazie special din viața ta, participând la un eveniment sportiv, adoptând un obicei bun sau dăruindu-ți o pasiune ori expertiza.
Este foarte important pentru sustenabilitatea ONG-urilor ca acestea să țină pasul cu metodele de plată digitale. Redirecționarea din impozitul pe venit susține Galantom să poată dezvolta aplicațiile și să ofere training și suport ONG-urilor ca să le sa le folosească cât mai eficient și durabil.
Galantom este un proiect al Asociației Onekind care încurajează românii să își puna în valoare generozitatea.