
Publicat in 28 apr. 2023 de
3 min
| 255
Publicat in 28 apr. 2023 de | 3 min | 255
Dacă îți dorești să susții asociațiile nonprofit, o poți face complet gratuit. Completează Declarația Unică sau Formularul 230 și redirecționează 3,5% din impozitul pe care îl plătești anual către stat.
Orice persoană fizică autorizată (PFA) care înregistrează venituri poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit prin completarea Declarației Unice.
Dacă nu ai obligația de a depune Declarația unică 212, poți redirecționa 3,5 din impozitul datorat statului pentru veniturile obținute din salarii/pensii prin completarea Formularului 230.
Redirecționarea impozitului NU este o donație. Este alegerea ta cum vrei să fie folosiți o parte din banii pe care îi virezi oricum statului, sub formă de impozit pe veniturile obținute în 2022.
Tot ce trebuie să faci este să completezi secțiunea 1.9 din capitolul I al declarației unice cu datele organizației nonguvernamentale către care vrei să redirecționezi până la 3,5% din impozitul tău pe venit. În cazul în care nu alegi să susții o cauză anume, întreaga sumă va rămâne la bugetul de stat.
Dacă ești client SOLO, poți selecta dintr-un click unul dintre cele 4 ONG-uri partenere: Hospice, Teach for Romania, Asociația Casa Bună și Code for Romania.
HOSPICE Casa Speranței este organizația non-profit înființată în 1992 la Brașov și a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România, fiind cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov şi București, echipe mobile în cinci orașe - București, Brașov, Făgăraș, Zărnești și Giurgiu, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație, dar și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.
Până acum, a adus alinare și speranță pentru peste 45.000 de copii și adulți. În plus, beneficiari ai serviciilor au fost și cei peste 100.000 de aparținători. Nevoia de îngrijire paliativă este uriașă: peste 170.000 de pacienți au nevoie de îngrijire paliativă în fiecare an, dar numai unul din cinci primește astfel de servicii. Mai mult, 11 județe din România nu au furnizor de îngrijire paliativă. Vestea bună este că fundația își va concentra anul acesta eforturile financiare și de fundraising pentru construirea a două noi spitale, unul în Brașov pentru pacienți adulți și unul în Adunații Copăceni pentru pacienți copii.
Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală, parte din reţeaua globală Teach for All, care caută și pregăteşte oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni educatori, învăţători sau profesori în învăţământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.
În 2014, au pornit la drum cu 18 profesori și învăţători lideri, în unele dintre cele mai vulnerabile comunități din România, cu întrebarea: Cum ar arăta școala pentru elevii din mediile vulnerabile cu profesori pregătiți și motivaţi pentru această provocare, care cred în potenţialul fiecărui elev, care știu și pot să facă școala interesantă şi relevantă pentru elevii lor?
Fiindcă educația este vitală pentru un parcurs de succes în viață, misiunea lor este de a se asigura că fiecare copil pornește la drum cu șanse egale. Astfel, Teach for Roamnia oferă copiilor din medii vulnerabile acces neîngrădit la educație de calitate.
De peste 15 ani, Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului, împreună cu un grup de voluntari, ajută copiii vulnerabili social din ghetoul Ferentari. Din aprilie 2021, acestor copii li s-au alăturat peste 200 de copii din alte zone dezavantajate, 7 sate din județul Argeș, din comunele Lerești și Nucșoara.
În anul 2020, Valeriu Nicolae a fondat Asociația Casa Bună, care are acum în grijă peste 400 de copii și tot atâția voluntari implicați în activități educaționale, pentru evitarea abandonului școlar, dar care oferă și sprijin pentru asigurarea alimentelor, rechizitelor, produselor de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, strictul necesar pentru o viață decentă.
Un loc special îl ocupă sprijinul pentru accesarea serviciilor medicale, la care acești copii nu ajung din cauza sărăciei extreme a familiei, a analfabetisului părinților sau chiar a lipsei acestora de lângă ei (părinți în penitenciar, în străinătate etc.). Activitățile sportive și imprimarea unor obiceiuri sănătoase de viață au fost de asemenea prioritatea programelor Asociației Casa Bună, fiind esențiale pentru formarea acestor copii.
Code for Romania a devenit, în ultimii ani, cea mai mare asociație de tehnologie civică din lume. Folosind un model de lucru unic, care și-a confirmat în mod repetat eficiența, asociația a dezvoltat aproximativ 50 de soluții digitale care sunt acum live, utilizate de milioane de oameni și care au intervenit în domenii diverse precum situațiile de urgență, educație, sănătate, mediu, participare civică, grupuri vulnerabile.
În timpul pandemiei COVID-19, ecosistemul de soluții dezvoltat în timp record de Code for România a fost accesat de cea mai mare parte din populația adultă a României. În criza umanitară generată de războiul din Ucraina, asociația a dezvoltat un ecosistem complex care a ajutat doar în primul an 1,4 milioane de refugiați, asigurându-le acces la servicii vitale de bază, la spații de cazare sigure și verificate, consiliere pentru persoanele aflate în situații vulnerabile și nu numai.