Mai ai întrebări despre e-Factura? Participă gratuit la webinar-ul nostru de pe 26 septembrie, ora 18:00!
Înscrie-te

Încearcă gratuit SOLO pentru 6 luni și uită de grija administrării PFI-ului

Dacă ești medic la început de drum, SOLO și BT te susțin cu înființarea PFI-ului, facturare, contabilitate și depunerea declarațiilor. Totul gratuit.
SOLO

Ce trebuie să știi despre înființarea și administrarea unui PFI

De ce am nevoie de un PFI ca medic?
O persoană fizică independentă (PFI) este una dintre formele de organizare pentru profesiile liberale. Atât cei care vor să profeseze pe cont propriu ca medici, precum și avocații, arhitecții sau asistenții sociali, pot să opteze pentru această formă juridică.
Cum îmi pot desfășura activitatea ca medic?
Un medic poate să își desfășoare legal activitatea în 3 forme: Persoană Fizică Independentă (PFI), Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau SRL. Alegerea formei de organizare e influențată de ușurința înființării, provocările contabile și de posibilitatea de a presta mai multe tipuri de activități.

Înființarea și contabilitatea unui SRL vin cu costuri mai mari, o complexitate sporită și obligativitatea angajării unui contabil. Acest lucru nu este necesar pentru PFA sau PFI.

PFI-ul este forma mai simplă de a presta independent servicii medicale, însă vine cu un impediment. Activitatea este limitată la cea medicală și un profesionist nu poate avea și alte surse de venit (precum participarea la evenimente ca speaker sau susținerea de cursuri). De aceea, pe lângă PFI, medicii aleg să deschidă și un PFA prin care pot încasa aceste venituri suplimentare.
Cum se înființează un PFI?
Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, unde primești un CIF (Certificat de Înregistrare Fiscală), un fel de buletin, în baza căruia poți începe activitatea. Înaintea deschiderii PFI-ului, asigură-te că ai documentele ce îți dau dreptul de practică. Află mai multe despre documentele necesare și procesul de înregistrare în articolul nostru de aici.
Ce taxe plătește un medic cu PFI?
Taxele pe care un PFI le datorează sunt aceleași cu cele ale unui PFA. În primul rând, se aplică un impozit pe venit de 10% din venitul net, respectiv încasări minus cheltuielile deductibile.

De asemenea, pentru veniturile mai mari de 6 salarii minime brute încasate în 2023 apare obligativitatea plății taxelor pentru sănătate și, pentru pentru veniturile mai mari de 12 salarii minime brute, apare obligativitatea plății taxelor pentru pensie.

Pentru veniturile înregistrate în 2023, taxele sunt:
  • 10% impozit pe venit
  • 1.800 de lei contribuția la sănătate, atunci când venitul depășește 6 salarii minime, 3.600 de lei, atunci când depășește plafonul de 12 salarii minime și 7.200 de lei, când este mai mare de 24 de salarii minime.
  • 9.000 de lei contribuție la pensie, atunci cand venitul depășește 12 salarii minime și 18.000 de lei, atunci când este mai mare de 24 de salarii minime.
Și mai simplu, poți să folosești calculatorul nostru de venituri și taxe pentru a estima taxele tale.
Cu ce te ajută SOLO?
SOLO se adresează medicilor aflați la început de drum care vor o soluție simplă care să le ia de pe cap hârțogăraia și administrarea PFI-ului lor. În 2023, medicii care vin la SOLO prin intermediul BT pot testa serviciul gratuit timp de 6 luni. Costul abonamentului SOLO după cele 6 luni de probă este de 119 lei.

În cadrul abonamentului, SOLO oferă:
  • Înființarea gratuită a PFI-ului - Înființarea este inclusă în abonamentul SOLO.
  • Facturare - Din contul SOLO poți emite factura (în lei, EUR, USD, GBP) și o poți trimite direct clientului tău.
  • Contabilitate completă - Cu SOLO încarci o poză cu bonul sau factura pe care vrei să o înregistrezi și noi o procesăm și o înregistrăm în contabilitate. Completăm de asemenea toate registrele contabile și, în cazul unul control, ai suportul nostru.
  • Depunerea tuturor declarațiilor - SOLO depune corect toate declarațiile PFI-ului.