Publicat in 01 iul. 2023 de Ana Paun
3 min
| 19430
Publicat in 01 iul. 2023 de Ana Paun | 3 min | 19430
Atunci când alegi să îți înființezi un PFA, te gândești la toate aspectele legale, iar concediul de maternitate și de creștere copil este unul dintre cele mai importante, mai ales pentru femei. Vezi în continuare care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a beneficia de aceste indemnizații.
Concediul de maternitate mai este cunoscut și drept concediu de sarcină și lăuzie. Acesta este un concediu medical care se acordă femeii însărcinate sau lăuzei de către medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supraveghează sarcina sau de către medicul de familie, după caz. Are o durată legală de 126 de zile și se împarte în două etape, prenatal și postnatal. Acestea pot fi acordate pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere și 63 de zile după naștere.
Concediul de creștere copil se acordă unuia dintre părinți pe o perioadă de 2 sau de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. În această perioadă, părintele beneficiază de o indemnizație de la stat. Dacă acesta își reia activitatea înainte de împlinirea perioadei legale, beneficiază de un stimulent de inserție.
Concediul de maternitate suportă regimul unui concediu medical și se acordă în baza unei recomandări medicale de la medicul de familie sau medicul care supraveghează sarcina.
Ca PFA, pentru a beneficia de acest concediu, este necesar să închei un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din județul în care ai domiciliul din buletin, cu minim 8 luni înainte de naștere.
În ceea ce privește contribuțiile la stat, pe această perioadă se va cotiza cu 1% din veniturile tale lunare și vei beneficia de o indemnizație în cuantum de 85% din media veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni, dar nu mai mult de 12 salarii minime brute. În plus, indemnizația de maternitate nu este impozitată și este suportată în totalitate din bugetul asigurărilor sociale de stat. În schimb, din această indemnizație se va reține contribuția pentru CAS.
Concediul de creștere copil este un dreptul pe care îl ai automat atunci când ai PFA și ai avut venituri în 12 luni din ultimele 24.
Pentru a beneficia de indemnizația de creștere copil, nu este necesar să faci un contract, dar trebuie să depui un dosar la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială din județul domiciliului, după ce se naște copilul.
Pentru PFA-urile în sistem real, valoarea indemnizației se raportează la venitul mediu din 12 luni consecutive din ultimele 24 de luni. Pentru PFA-urile la normă de venit, valoarea indemnizației se raportează la valoarea normei de venit. În situația în care ai beneficiat de un coeficient de reducere a normei de venit, atunci se va lua în calcul norma de venit ajustată.
Pe scurt, baza de calcul a indemnizației de creștere a copilului sunt veniturile pentru care s-au plătit impozite și contribuții la stat, pe care le-ai declarat prin intermediul declarației unice.
Astfel, atunci când totalul încasărilor este mai mare decât norma de venit, este mai avantajos pentru tine să te muți la sistem real cu un an înainte de naștere.
Cuantumul indemnizației este de 85% din venitul mediu calculat în această perioada, dar nu poate fi mai mică de 1.950 și mai mare de 8.500 de lei. Poți beneficia de această indemnizație pe o perioadă de 2 ani sau de 3 ani în cazul copiilor cu handicap.
De asemenea, este important să știi că PFA-ul trebuie suspendat în momentul în care aplici pentru concediul de creștere copil.