În perioada 16-25 iulie, Registrul Comerțului este în mentenanță, iar înființarea PFA-urilor poate suferi întârzieri. Completează dosarul online și noi îl depunem imediat ce sistemele lor redevin funcționale.

Publicat in 29 iun. 2023 de Ana Paun
3 min | 8074

Concediul medical pentru PFA

Publicat in 29 iun. 2023 de Ana Paun | 3 min | 8074

Sumar

Atunci când ești angajat cu contract de muncă, beneficiezi în mod automat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul public de asigurări. În schimb, atunci când ai PFA, lucrurile sunt puțin diferite. PFA-urile nu sunt asigurate implicit și nu pot beneficia de concedii medicale plătite decât dacă optează explicit pentru o asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Cum pot beneficia de concediu medical pentru PFA?

Deși se poate confunda cu ușurință, concediul medical nu este acoperit de declarația unică, ci doar asigurarea de sănătate. Ca să beneficiezi de concediu medical, este nevoie să faci o asigurare suplimentară la Casa de Asigurări de Sănătate de la adresa de domiciliu din buletin.

Va trebuie să mergi cu declarația unică la Casa de Asigurări de Sănătate, unde vei încheia un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații.

Conform contractului, vei plăti o contribuție lunară de 1% din venitul lunar pe care îl alegi ca referință. Acesta nu poate fi mai mic de 3.300 de lei și mai mare de 9.900 de lei – cuantumul se poate schimba, odată cu modificarea salariului minim brut pe economie. Plata contribuției se face până pe data de 25 a lunii următoare.

Ce sumă primesc în caz de boală?

În situația în care suferi de o afecțiune și ai nevoie de concediu medical, va trebui să obții o recomandare medicală în baza căreia să faci o cererea pentru concediu medical către Casa de Asigurări de Sănătate.

Ulterior, vei primi o indemnizație de 75% din baza de contribuție. În cazuri mai dificile, cuantumul acesteia poate varia între 85% și 100% (spre exemplu, boli profesionale, urgențe medico-chirurgicale etc.).

Trebuie să suspend activitatea PFA-ului?

Legea nu te obligă să îți suspenzi activitatea pe durata unui concediu medical și nici nu restricționează în vreun fel acest lucru. Practic, rămâne la aprecierea ta dacă vrei să o suspenzi sau nu. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că atunci când ai PFA la normă de venit, suspendarea activității este în avantajul tău, deoarece norma se va reduce în funcție de numărul de luni în care ai avut activitate.

DISTRIBUIE ARTICOL

08 mar. 2022 | 4 min

PFA sau SRL - avantaje și dezavantaje

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024

27 iun. 2023 | 5 min

PFA în sistem real vs. PFA la normă de venit
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji